SZ για Παπακωνσταντίνου: “Για τους Έλληνες είναι προδότης επειδή υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο”

Παπακωνσταντίνου

Το βιβλίο του με τίτλο «Game Over», το οποίο έγραψε στα αγγλικά, παρουσίασε πριν λίγες ημέρες στο Μόναχο ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Με αφορμή το βιβλίο αυτό η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» αναφέρεται στον πρώην «τσάρο» αλλά και στο πόνημά του κάνοντας λόγο για ένα «συναρπαστικό ανάγνωσμα», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Κριστιάνε Σλέτσερ, επί σειρά ετών ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στηλιτεύει το γεγονός ότι ότι η κρίση «βρήκε απροετοίμαστη την Ευρώπη», η οποία εκ των πραγμάτων άρχιζε να «αυτοσχεδιάζει», θεσπίζοντας προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα. «Πολιτικό θρίλερ» χαρακτηρίζει το δικό του χρονικό της κρίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Και δικαίως, εκτιμά η εφημερίδα.

Οι διαφορές με το βιβλίο Βαρουφάκη
Η παρουσίαση του «Game Over», που κυκλοφορεί στα γερμανικά από τον Σεπτέμβριο, έγινε την περασμένη Τετάρτη σε εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο Μόναχο. Αναπόφευκτη η σύγκριση με το τελευταίο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη, που επίσης παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Γερμανία, αλλά σε ευρύτερο κύκλο και με προφανείς φιλοδοξίες για μεγαλύτερη εμπορική απήχηση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαβάσει το πόνημα του «συναδέλφου», το οποίο πάντως θεωρεί ότι προκαλεί «υπέρμετρη συναισθηματική φόρτιση».

Ο ίδιος ήθελε να αποφύγει κάτι τέτοιο και γι αυτό άλλωστε, προσθέτει, επέλεξε να γράψει το βιβλίο του στα αγγλικά. Η ελληνική γλώσσα θα ήταν «υπερβολικά συναισθηματική» για όλα όσα έζησε. «Κατανοητό, άλλωστε τελούσε και ο ίδιος υπό κατηγορία για νόθευση εγγράφου» παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα, χωρίς πάντως να σχολιάζει περαιτέρω την υπόθεση. Εκτιμά ωστόσο ότι, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης βλέπει εαυτόν μαχόμενο κατά του «ευρωπαϊκού κατεστημένου., o Γιώργος Παπακωνσταντίνου προτιμά να κρατήσει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να προσδώσει στο κείμενό του «ύφος ηθικής ανωτερότητας».

«Ήταν αναπόφευκτη η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ»
Η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι «το κόμμα του Παπακωνσταντίνου, το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, διαλύθηκε λόγω κρίσης». Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «αναπόφευκτη», σχολιάζει ο πρώην υπουργός, για να προσθέσει ωστόσο ότι κατά την άποψή του «η Ελλάδα θα είναι και η πρώτη χώρα που θα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή ομαλότητα (mainstream), μετά το πείραμα με μία κυβέρνηση λαϊκιστών». Και αυτό γιατί, όπως δηλώνει, «και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει θαύματα». Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του βιβλίου στο Μόναχο ο πρώην υπουργός Οικονομικών περιγράφει τι είναι αυτό που ακόμη λείπει στην Ελλάδα της κρίσης: «Συναίνεση και διάθεση συμβιβασμού. Ο πραγματισμός θεωρείται βρισιά…».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνεχή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, είναι η συνεχιζόμενη δίωξη του πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου, γιατί ήταν ο πρώτος που είχε υπολογίσει ότι το ελληνικό έλλειμμα υπερέβαινε κατά πολύ τα έως τότε γνωστά στοιχεία. Κατά συνέπεια «διατηρείται επίμονα ακόμα και σήμερα ο μύθος, ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά απαραίτητο το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης» τονίζει η αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου διατηρεί χαμηλούς τόνους και δηλώνει ότι έχει χορτάσει πλέον από θεωρίες συνομωσίας. «Θέλω να κερδίσει η χώρα μου», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθάνατο ρουσφέτι! Διόρισε 2 άτομα στο γραφείο της η Ζωή Κωνσταντοπούλου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκτός της κούρσας για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος – Για ποιο λόγο!

ΑΚΟΜΑ: Βενιζέλος: Το «δημοψήφισμα» του 2015 είναι η διασημότερη «κωλοτούμπα» διεθνώς