Απεργούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί – Θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

νοσοκομειακοί γιατροί

Πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11π.μ. και πορεία προς την Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα», που ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όχι στο ελαστικό ωράριο. Όχι στην ελαστική ζωή».

Εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την διαδικασία, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα δημόσιας διαβούλευσης. Έκαναν λόγο για «πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει “fast track” το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο για το “χρόνο εργασίας” των νοσοκομειακών γιατρών».

Πρόκειται, όπως είπαν, για ένα νομοθέτημα το οποίο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο, καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες, η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης.

Η Ομοσπονδία όπως είπαν θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων και ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα τους για πενθήμερο-εξάωρο-τριαντάωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα. Επίσης, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγαίνει ο Κουφοντίνας; Για πρώτη φορά παίρνει άδεια από τις φυλακές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εντόπισαν το Ι.Χ. που πήγε να πατήσει αστυνομικούς έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ

ΑΚΟΜΑ: Την είχε βάλει στο «στόχαστρο»: Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η απολογία του δολοφόνου της Ζέμπερη (video)