Βαριές εκφράσεις Κοντονή-Μπακογιάννη στη βουλή για την άδεια Κουφοντίνα – Παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κουφοντίνας

Παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της ΝΔ, μίλησε για το θέμα της αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα, με έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή και τη Ντόρα Μπακογιάννη να ακολουθεί.

«Μιλώ ως ένας σοκαρισμένος πολίτης που παρακολουθεί έναν αμετανόητο δολοφόνο να βγαίνει με άδεια απ΄την φυλακή. Να απολαμβάνει ένα προνόμιο της δημοκρατίας. Γεννιέται ένα ερώτημα: δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας; Εμείς είμαστε υπέρ της λογικής των αδειών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κουφοντίνας δηλώνει όλα αυτά τα χρόνια αμετανόητος και εμφανίζεται ως ο ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Μην μας πείτε πάλι ότι δεν σχολιάζετε αποφάσεις της δικαιοσύνης. Εδώ μιλάμε για μια απόφαση διοικητικού χαρακτήρα. Κακώς βγήκε και ο Χριστόδουλος Ξηρός. Υπάρχει όμως και άλλη μια διάσταση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε στην χειρότερη δυνατή συγκυρία. Οταν βια και τρομοκρατία είναι σε έξαρση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Είπε ακόμα ότι μια νεα γενιά τρομοκρατών γεννιέται στα Εξάρχεια.

Ο αρχηγός του Ρουβίκωνα, σήμερα με δημόσια τοποθέτησή του χαρακτήρισε τον Κουφοντίνα ως τον μεγαλύτερο Έλληνα επαναστάτη, είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Την ώρα που ο κ. Κουφοντίνας θα κυκλοφορεί με διάφορους θαυμαστές του, η δική μας σκέψη και η σκέψη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας είναι στην μνήμη εκείνων που δολοφόνησε. Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά αμύνεται. Ανεκτική δημοκρατία ναι, αδύναμη δημοκρατία όχι. Η ανοχή σε όσους δηλώνουν εχθροί της δημοκρατίας πρέπει να είναι μηδενική, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κόντρα Κοντονή-Ντόρας
Παίρνοντας τον λόγο για να απαντήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είπε «Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ο οποίος έχει καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια σε πολλές φορές ισόβια. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία και σε ένα κράτος δικαίου λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοι επι πάντων. Είπε ακόμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε μεν υπερ των αδειών αλλά όχι για εκείνους με τους οποίους «διαφωνεί».

Στο σημείο αυτό υπήρξε μια έντονη κόντρα με την Ντόρα Μπακογιάννη. Η κα Μπακογιάννη του είπε: «Δεν ντρέπεστε!» με τον υπουργό να της λέει: «Σέβομαι ότι είστε γυναίκα και δεν σας απαντάω αλλιώς».

Ο κ. Κοντονής είπε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε διαμαρτυρίες και πιέσεις δεν προέβη σε καμία αλλαγή της ρύθμισης. Και εσείς είχατε ψηφίσει ότι μόνο με ομόφωνη απόφαση μπορεί κάποιος κρατούμενος να αποφυλακιστεί. Το συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα. Μέχρι τώρα ο εισαγγελέας δεν συμφωνούσε. Θα πρέπει να συνεννοηθούμε και να πούμε ότι στοιχείο ενός κράτους δικαίου είναι η εφαρμογή των νόμων. Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν αποφυλακίζεται. Και βεβαίως η χορήγηση αδείας δεν είναι επιδοκιμασία των πράξεων τις οποίες τέλεσε και καταδικάστηκε. Γι’ αυτά πρέπει να συνεννοούμεθα. Αναρωτήθηκε γιατί ζητήθηκαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Το όργανο εσείς το νομοθετήσατε, είπε.

Ο κ. Κοντονής είπε επίσης ότι στον πολιτισμένο κόσμο κανένας νόμος δεν καταδικάζει τις αντιλήψεις και τις ιδέες αλλά τις πράξεις. Αυτό που έκανε εντύπωση, είπε ο κ. Κοντονής, είναι ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ως προαπαιτούμενο από τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο να έχει μετανοήσει για τις πράξεις του.

Θύμισε ότι είχε δοθεί άδεια επι συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ στον Χριστόδουλο Ξηρό και ότι όταν παραβίασε την άδεια, δεν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εξηγήσεις και να πει ότι φταίει η κυβέρνηση. Εαν εσείς θέλετε να υπάρχουν εξαιρέσεις στο νόμο τότε ξεφεύγουμε από κάθε μέτρο. Καλή η ακροδεξιά ρητορεία από τη ΝΔ αλλά δεν θέματα θεσμικά και σε θέματα εφαρμογής του νόμου, δείξτε σοβαρότητα. Μην εγκαλείτε την κυβέρνηση για νόμους που ψηφίσατε εσείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπακογιάννης για Κουφοντίνα: «Συνεχίζει να φτύνει τη Δημοκρατία στα μούτρα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συγκλονισμένη η Μπακογιάννη με την άδεια Κουφοντίνα: «Είναι ύβρις αυτό που είδα πριν από λίγο»

ΑΚΟΜΑ: «Όχι» από το δικαστήριο – Να μην καταθέσουν Μητσοτάκης-Μπακογιάννη στη δίκη Siemens