Δεν έχουν το θεό τους – Αυξάνουν τις αντικειμενικές αξίες για να πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ!

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων του χρόνου, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύουν να αυξήσουν τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα με τις εμπορικές και να επιβάλλουν νέους συντελεστές επιβάρυνσης ώστε να πριμοδοτηθεί η αύξηση των φόρων! 

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές αξίες των ακινήτων έχουν καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης λόγω κυρίως της υπερφορολόγησης των ακινήτων, οι μειώσεις που θα γίνουν στις περισσότερες περιοχές θα είναι περιορισμένες προκειμένου να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τα φορολογικά έσοδα που συνδέονται με τις αντικειμενικές, όπως οι φόροι γονικών παροχών και κληρονομιών αλλά και να μην απαξιωθεί το χαρτοφυλάκιο υποθηκών και προσημειώσεων των τραπεζών!

Ετσι, τα φθηνά ακίνητα θα γίνουν ακριβά στα μάτια της Εφορίας, οι επιβαρύνσεις θα τραβήξουν την ανηφόρα και τα βάσανα ενδεχομένως να μην τελειώσουν εδώ καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ανατροπών και στον ΕΝΦΙΑ προκειμένου να μη διαταραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

Σε πολλές λαϊκές συνοικίες του Λεκανοπεδίου, όπως η Δραπετσώνα, τα Ανω Λιόσια, το Κερατσίνι, η Ελευσίνα, οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20%-30%!

Με διάταξη νόμου την οποία το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή θα προβλέπεται η σύσταση 75 επιτροπών σε ολόκληρη τη χώρα οι οποίες θα εισηγηθούν τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει προθεσμία ενός μήνα στις 75 επιτροπές προκειμένου να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις νέες τιμές των ακινήτων.

Οι νέες τιμές θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων και στόχος είναι να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2018 προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ για το επόμενο έτος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα «Νέα», το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προβλέπει οι ελάχιστες τιμές ζώνης στις φθηνές περιοχές να κινούνται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όσο είναι περίπου σήμερα και το κόστος κατασκευής των οικοδομών.

Μάλιστα σε πολλές λαϊκές περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπως είναι το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα, η Ελευσίνα, οι αντικειμενικές αναμένεται να αυξηθούν ακόμη και πάνω από 20-30%, αυξήσεις που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους φορολογούμενους των περιοχών αυτών.

Την ίδια ώρα οι ανατροπές στις αντικειμενικές θα προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Με τη σχετική διάταξη νόμου θα τοποθετούνται στις κατά τόπους επιτροπές εκπρόσωποι επαγγελματικών ομάδων (μεσίτες, εκτιμητές, συμβολαιογράφοι, κατασκευαστές) καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων.

Επίσης στη διάταξη θα προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα έχει εποπτικό ρόλο στις 75 τοπικές επιτροπές. Την επιτροπή αυτή έχει ήδη προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου με στόχο να προλαμβάνονται ενδεχόμενες στρεβλώσεις μικροπολιτικής φύσης από τις εισηγήσεις των 75 τοπικών επιτροπών.

Η επιτροπή θα παρεμβαίνει όταν διαπιστώνονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές που δίνουν οι τοπικές επιτροπές σε σχέση με αυτές που θα προκύπτουν από ειδικό αλγόριθμο που θα λαμβάνεται επίσης υπόψιν για τον προσδιορισμό των τιμών.

Όσον αφορά στη Συντονιστική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ολοκληρώνει τις δοκιμές για την οριστικοποίηση του στατιστικού υποδείγματος για τον αλγόριθμο που θα μετατρέπει δεδομένα της αγοράς ακινήτων σε τιμές ζώνης.

Το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από τα δεδομένα των πράξεων στα συμβολαιογραφεία, από τα στοιχεία των τραπεζών που στηρίζονται σε φυσικές εκτιμήσεις των ακινήτων και από τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Διαβάστε επίσης: Νέος πρόεδρος στην Εθνική Τράπεζα – Ποιος αναλαμβάνει τα ηνία