Με σαρωτική στρατιωτική δράση απειλεί εκ νέου την Βόρεια Κορέα ο Τραμπ (pics & video)

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στη Σεούλ διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα υπερασπιστεί τους συμμάχους της έναντι της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιώντας «αν χρειαστεί, το πλήρες φάσμα των ανυπέρβλητων στρατιωτικών δυνατοτήτων» της.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου,  που παραχώρησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Μουν Τζάε-Ιν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ήρθε η ώρα να δράσουμε με αίσθηση του κατεπείγοντος και μεγάλη αποφασιστικότητα», τόνισε.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν το κομμουνιστικό καθεστώς να υπαναχωρήσει αναφορικά με τις πυρηνικές του φιλοδοξίες χρησιμοποιώντας «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πλην της στρατιωτικής δράσης», είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να αμυνθεί και να υπερασπιστεί τους συμμάχους της χρησιμοποιώντας το πλήρες φάσμα των ανυπέρβλητων στρατιωτικών δυνατοτήτων μας».

Ανάλογα σχόλια είχε κάνει νωρίτερα και στην Ιαπωνία, όταν απευθυνόμενος σε στρατιώτες στην αεροπορική βάση Γιοκότα κοντά στο Τόκιο είπε: «Μαζί με τους συμμάχους μας οι πολεμιστές της Αμερικής είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το έθνος μας με το πλήρες φάσμα των ανυπέρβλητων δυνατοτήτων μας».

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άφησε ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: «Το λογικό για τη Βόρεια Κορέα είναι να προσέλθει στο τραπέζι και να κάνει μια συμφωνία που θα είναι καλή τόσο για τον λαό της όσο και για ολόκληρο τον κόσμο.»

Ο Τραμπ είπε ότι είδε «πολλή πρόοδο» στην αντιμετώπιση της Πιονγιάνγκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «στο τέλος όλα αυτά θα αποδώσουν». Και κατονομάζοντας ειδικά τη Ρωσία και την Κίνα κάλεσε όλες τις χώρες να διακόψουν «πλήρως» τις εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά του ο Μουν Τζάε Ιν είπε ότι οριστικοποίησε με τον Τραμπ μια προηγούμενη συμφωνία που επιτρέπει στη Νότια Κορέα την κατοχή ισχυρότερων πυραύλων ενόψει της εντεινόμενης απειλής από το βόρειο γείτονα κι ότι η Σεούλ κι η Ουάσιγκτον συνεργάζονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας του με την προμήθεια ή ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Η Νότια Κορέα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Τραμπ στην ανατολική Ασία με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων με σημαντικούς συμμάχους και την άσκηση πίεσης για «αμοιβαία επωφελείς» εμπορικές συμφωνίες.

Στη Σεούλ, μάλιστα είπε ότι θα αναθεωρηθεί μια εμπορική συμφωνία που ισχύει εδώ και πέντε χρόνια και την οποία χαρακτήρισε «ανεπιτυχή κι όχι πολύ καλή για τις ΗΠΑ» και εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσει σύντομα μια πολύ καλύτερη.

Εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες διαδήλωσαν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη διάρκεια της επίσκεψης του Τραμπ φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα και καταγγέλλοντας τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να επαναδιαπραγματευτεί την εμπορική συμφωνία.

Στην άλλη πλευρά του δρόμου άλλοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των «συμμάχων» Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης: Επιστρέφει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι