Μπορεί να επιβιώσει και στο διάστημα! Δείτε το πιο σκληροτράχηλο πλάσμα στον πλανήτη (Βίντεο)

Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να κατανοούν το πιο σκληροτράχηλο πλάσμα στον πλανήτη. Την περίφημη “αρκούδα του νερού”.

Μπορεί να επιβιώσει σε βραστό νερό, στο διάστημα, ακόμα στην ακραία ακτινοβολία, ακόμα και δεκάδες χρόνια χωρίς φαγητό ή νερό. Ονομάζεται “αρκούδα του νερού” ή επιστημονικά βραδύπορο (tardigrade) και είναι μόνο ένα από τα πολλά ασπόνδυλα υδρόβια στον πλανήτη, αλλά σε αντίθεση με άλλες μορφές ζωής, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγο για αυτό.

Με μέγεθος με λιγότερο από ένα χιλιοστό, μπορεί να βρεθεί σχεδόν οπουδήποτε. Το μυστικό της “δύναμης” του είναι μια διαδικασία που ονομάζεται “κρυπτοβίωση” (cryptobiosis). Το βραδύπορο απελευθερώνει σχεδόν όλο το νερό του σώματός του και μετατρέπεται σε μια μικρή σκληρή μπάλα που ονομάζεται “κανάλι” (tun). Έτσι μπορεί να παραμείνει ακίνητο για δεκαετίες.

Αστροναύτες άφησαν τέτοια βραδύπορα απροστάτευτα στο διάστημα για εβδομάδες. Η ακτινοβολία και η έλλειψη οξυγόνου δεν θα μπορούσαν να τα σκοτώσουν. Οι “αρκούδες του νερού” μπορούν επίσης να επιβιώσουν σε ακραίες πιέσεις. Μπορούν να αντέξουν πίεση τόσο μεγάλη όσο αυτή που βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού, στην τάφρο των Μαριανών. Οι επιστήμονες επίσης έχουν βρει παγωμένα βραδύπορα σε πάγους για 30 χρόνια. Όταν ο πάγος έλιωσε, αυτά άρχισαν να κολυμπούν.

Το όριο ακτινοβολίας που αντέχουν είναι 1.000 φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανθρώπων. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ακόμη και πρωτεΐνη από βραδύπορα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντέξουν περισσότερη ακτινοβολία ακτίνων Χ.

Οι “αρκούδες του νερού” έχουν επιζήσει και των τεσσάρων μαζικών εξαφανίσεων. Οι επιστήμονες λένε ότι θα επιβιώσουν πολύ περισσότερο. Μέχρι ο Ήλιος να περιβάλλει τη Γη, σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια. 

Ε, κάπου θα έφταναν τα όρια του. Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο που έχει ετοιμάσει γιαυτό το απίστευτο πλάσμα το Tech Insider:

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Τρομακτικό» πλάσμα μισό αράχνη μισό σκορπιός βρέθηκε στις ΗΠΑ (Bίντεο)

Περίεργο «εξωγήινο» πλάσμα κατέγραψαν στην Ταϊβάν (Βίντεο)

Αλλόκοτο πλάσμα σαν εγκέφαλος βρέθηκε στον Καναδά (Βίντεο)