Παγκόσμιο ΣΟΚ: Λουτρό αίματος σε τέμενος της Αιγύπτου με πάνω από 230 νεκρούς – Εθνικό πένθος στη χώρα

Τουλάχιστον 235 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής βρήκαν φρικτό θάνατο όταν τους γάζωσαν ένοπλοι, στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι νεκροί ανέρχονται στους 235 και οι τραυματίες στους 130. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές “αιρετικούς” και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Αλ Αρίς.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4×4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας λίγο μετά την επίθεση, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου μάχονται μια εξέγερση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Σινά όπου μαχητές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι μαχητές έχουν θέσει κυρίως στο στόχαστρο των επιθέσεών τους τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέραν της χερσονήσου πλήττοντας χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την πολύνεκρη επίθεση στο τέμενος.

Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ καταδίκασε το “φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα” και ότι άλλοι είναι εκείνοι που “υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία”

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας στον αιγυπτιακό λαό, μετά την τραγωδία στο Σινά, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για ανείπωτη τραγωδία στο Σινά κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter και δηλώνει συγκλονισμένος, ενώ, παράλληλα, εκφράζει αλληλεγγύη στον αιγυπτιακό λάο.

«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στο Σινά που προκάλεσαν οι αμετανόητοι τρομοκράτες. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε με αλληλεγγύη στο πλάι του αιγυπτιακού λαού», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θρίλερ με το υποβρύχιο στην Αργεντινή – Εντοπίστηκε εκκωφαντικός ήχος πριν την εξαφάνιση του

Γιγαντιαία τρύπα στον Ήλιο «εικόνα της ημέρας» στη NASA

Αυξήθηκε η ποινή φυλάκισης του Πιστόριους για τη δολοφονία της συντρόφου του