Παρασκευόπουλος για το… νόμο του: “Πρέπει να καταργηθεί!” (video)

Παρασκευόπουλος

Ο νόμος Παρασκευόπουλου ήταν προσωρινός και πρέπει να καταργηθεί επέμεινε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις που προκάλεσαν πολιτική θύελλα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έριξε ευθύνες στα ΜΜΕ για τους… υπερβολικούς τίτλους.

Να διευκρινίσει τα όσα είπε και προκάλεσαν πολιτική θύελλα επιχείρησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Και παρόλο που υπερασπίστηκε το νόμο (του), με τον οποίο αποφυλακίστηκαν άνθρωποι που κατηγορούνται για στυγερά εγκλήματα, επανέλαβε ότι πρέπει να καταργηθεί πια.

«Δεν είπα ότι έχει δίκιο να διαμαρτύρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ότι έχει δίκιο πως θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί ο νόμος ήταν προσωρινός», τόνισε ο Ν. Παρασκευόπουλος το πρωί της Τρίτης μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Ίσχυσε όταν έπρεπε να ισχύσει»
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «ο νόμος έπρεπε να ισχύσει στην περίοδο που ίσχυσε, διότι οι φυλακές μας ήταν σε υπερσυμφόρηση, σε συνθήκες που καταδικαζόμασταν».

«Όταν κάθονται περισσότερο στις φυλακές, γίνονται πιο επιθετικοί», είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και σημείωσε ότι ο νόμος «πέτυχε γιατί έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα».

Δεν παρέλειψε όμως να κατηγορήσει τα ΜΜΕ γιατί βάζουν… υπερβολικούς τίτλους και κάνουν αναφορές στο νόμο Παρασκευόπουλου. «Οι ανακρίβειες είναι καθημερινές και εξαιτίας αυτών οδηγείται στην αγανάκτηση ο πολίτης», υποστήριξε.

«Έχουν αποφυλακιστεί 10.000»
Επανέλαβε ότι ο «νόμος Παρασκευόπουλου» δεν πρέπει να λέγεται έτσι και να στοχοποιείται ο ίδιος. Με τους νόμους της αποσυμφόρησης των φυλακών «βγαίνουν όλοι οι κρατούμενοι», σημείωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Τα δύο τελευταία χρόνια βγήκαν 10.000 κρατούμενοι. Έχουμε να κάνουμε με πρόσκαιρες ποινές, δηλαδή ούτως ή άλλως θα απολύονταν, απλώς με τους νόμους μετά το 2005, επιταχύνεται η απόλυση. Τι να κάνουμε, να τους κρατήσουμε όλους ισόβια μέσα;», σημείωσε.

«Θα αλλάξει»
Επέμεινε πάντως ότι ο νόμος θα αλλάξει. «Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει πολύ βαριές ποινές και πολύ ελαφρύς νόμους απόλυσης», είπε. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά έκανε λόγο για αλλαγή γενικά του Σωφρονιστικού Κώδικα.

«Αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να δούμε τη νομοθεσία στο σύνολό της και να φτιάξουμε έναν νέο νόμο, στο σύνολό του και να μην στηριζόμαστε στους νόμους της αποσυμφόρησης». Είπε επίσης ότι ο νέος ποινικός κώδικας «έχει ετοιμαστεί και είναι στα τελευταία στάδια των συζητήσεων».

«Βγαίνουν πολλοί, εγκληματούν λίγοι»
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος εκτίμησε πως μπορεί να είναι πολλοί εκείνοι που βγαίνουν με βάση τις διατάξεις του νόμου, αλλά μόνο λίγοι εγκληματούν! «Με το να παίρνεις έναν και να τον κάνεις παράδειγμα, δεν αποτυπώνεται ο νόμος», είπε.

«Αλλά και να έμεναν παραπάνω, κανένας δε μας λέει ότι δεν θα εγκληματήσουν», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι, «σε όλες τις χώρες του κόσμου, αυτοί που έχουν πρόσκαιρες ποινές απολύονται και μετά υποτροπιάζουν. Το ότι ξέρει ο νόμος ή τα δικαστήρια ότι θα υποτροπιάσουν, δε σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Αν κάτσουν παραπάνω, θα γίνουν πιο επιθετικοί. Ο εγκλεισμός κάνει τον άνθρωπο χειρότερο, γιατί τον αποκόπτει από την οικογένεια και την εργασία. Η φυλακή προκαλεί κοινοτική αποδιοργάνωση. Η επανένταξη είναι το εργαλείο για να έχουμε λιγότερη εγκληματικότητα στις φυλακές».

Ο εκτελεστής του Ζαφειρόπουλου
Ο Νίκος Παρασκευόπουλος ρωτήθηκε και για τον εκτελεστή του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Ενός ανθρώπου που είχε καταδικαστεί και για βιασμούς. Που συνελήφθη ξανά και οδηγήθηκε στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας, αλλά πήρε άδεια και δεν επέστρεψε ποτέ.

«Το ότι πήρε άδεια και πήγε στην Κασσάνδρα, δεν έχει σχέση με το νόμο», είπε ο πρώην υπουργός, διαμαρτυρόμενος πως «τα φορτώνουμε όλα στο νόμο».

Δείτε το βίντεο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΣΟΚ για επίθεση: «Η κυβέρνηση να δώσει στοιχεία αν πιστεύει ότι είναι προβοκάτσια» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ: Το τρομοκρατικό χτύπημα είχε ως στόχο να χυθεί αίμα

ΑΚΟΜΑ: Λάβρος ο Σ. Θεοδωράκης: «Άμεση απομάκρυνση του κ. Τόσκα. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνα ανίκανος»