Σαϊφούλο Σαΐποφ: «Η σύζυγός του ήταν μυστήρια», λένε γείτονες του μακελάρη του Μανχάταν

Σαΐποφ

«Σε μια γειτονιά γεμάτη μετανάστες, με τα δικά τους έθιμα, γλώσσες, φαγητά και ιδιοσυγκρασίες, υπήρχε κάτι για τον Σαϊφούλο Σαΐποφ και την οικογένειά του που δεν φαινόταν σωστό».

Τα παραπάνω αναφέρει σε δημοσίευμά τους οι Los Angeles Times, αποδεικνύοντας ότι τρεις σχεδόν ημέρες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα με το φορτηγάκι στο Μανχάταν στο οποίο έχασαν τη ζωή τους οχτώ άνθρωποι,στο πεδίο των ερευνών από τους δημοσιογράφους έχει μπει και η οικογένεια του μακελάρη.

Νοίκιαζε ημιφορτηγά
Έχοντας μιλήσει με γείτονες της οικογένειας του Σαϊφούλο Σαΐποφ, το δημοσίευμα τονίζει ότι πλέον πιστεύουν ότι ο 29χρονος σχεδίαζε την επίθεση πολύ πριν τελικά παρασύρει με το φορτηγάκι ποδηλάτες και πεζούς σε ποδηλατόδρομο του Μανχάταν.

Τρεις εβδομάδες πριν την επίθεση μάλιστα ένας από τους γείτονές του είχε παρατηρήσει ότι ο Σαΐποφ νοίκιαζε συχνά φορτηγά όπως αυτό που χρησιμοποίησε στην επίθεση.

«Αυτό είναι ένας είδος ημιφορτηγού που χρησιμοποιεί κανείς για κατασκευές, αλλά δεν ασχολούνταν με τις κατασκευές», δήλωσε ένας 23χρονος που παρατήρησε ότι ο μακελάρης είχε παρκάρει ένα τα οχήματα που ενοικίαζε έξω από ένα άδειο κτίριο, πριν περίπου μία εβδομάδα. «Γιατί να ξοδέψεις λεφτά για να νοικιάσεις ένα τέτοιο ημιφορτηγό και να το αφήσεις απλά έξω αν δεν το χρησιμοποιείς;… Τώρα νομίζω ότι έκανε δοκιμές», συνέχισε ο 23χρονος.

Η μυστηριώδης σύζυγος
Κάποιοι γείτονες της οικογένειας Σαΐποφ ένιωθαν άβολα με τη σύζυγό του η οποία φόραγε νικάμπ, ένα μουσουλμανικό ένδυμα που αφήνει σε κοινή θέα μόνο τα μάτια. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα άλλες μουσουλμάνες της περιοχής φορούσαν απλά μαντήλια στο κεφάλι τους.

«Ήταν ασυνήθιστο εδώ γύρω. Μπορούσες να δεις μόνο τα μάτια», δήλωσε σχετικά η Ντολόρες Στάντον Βάργκας, μία 59χρονη που ζει απέναντι από το τζαμί της γειτονιάς. Ο Σαΐποφ με την 23χρονη σύζυγό του Νοζίμα Οντίλοβα, μετακόμισε εκεί πριν περίπου 15 μήνες. Οι δυο τους έχουν δύο κόρες ηλικίας 6 και τεσσάρων ετών και ένα μωρό μόλις 6 μηνών.

«Η σύζυγος μόλις που έβγαινε έξω. Ήταν πολύ μυστηριώδης» είπε στην εφημερίδα μία 63χρονη μετανάστης από την ΠΓΔΜ που ζει στο ίδιο κτίριο με την οικογένεια. Σύμφωνα με την ίδια η σύζυγος παρακολουθούσε πίσω από τις κουρτίνες του παραθύρου της τα κορίτσια της να παίζουν στην μπροστινή αυλή και σπάνια θα έβγαζε βόλτα το μικρό μωρό της. Ο 29χρονος μακελάρης μάλιστα ήταν ο μόνος που πήγαινε το μεγαλύτερο κορίτσι στο σχολείο. «Τα κορίτσια δεν είχαν φίλους. Δεν πήγαιναν σε πάρτι», σχολίασε επίσης η 63χρονη.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ζευγάρι έκανε παρέα με δύο ζευγάρια στα οποία οι σύζυγοι είχαν μακριές γενειάδες όπως ο 29χρονος και οι γυναίκες φορούσαν και αυτές νικάμπ όπως η σύζυγός του μακελάρη.

Σε ένα περιστατικό μάλιστα το καλοκαίρι, οι δύο άντρες που είχαν επισκεφτεί το σπίτι της οικογένειας έκαναν παρατήρηση σε έναν γείτονα επειδή έκανε φασαρία με το ποδήλατό του, ωστόσο ο Σαΐποφ επενέβη ως ειρηνοποιός για να λύσει το θέμα.

Μετακόμισαν πριν την επίθεση;
Σύμφωνα με γείτονες η οικογένεια του 29χρονου εθεάθη τελευταία φορά στο συγκρότημα διαμερισμάτων το Σαββατοκύριακο γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είχε μεταφέρει τη σύζυγό του σε άλλη τοποθεσία εν αναμονή της επίθεσης. Παρόλα αυτά ενοικίασε το φορτηγάκι σε ένα Home Depot στο Passaic του Νιου Τζέρσεϊ.

Πάντα δούλευε
«Πάντα δούλευε. Δεν πήγαινε σε πάρτι, σε τίποτα. Πάντα επέστρεφε στο σπίτι για να ξεκουραστεί και να φύγει και να πάει στη δουλειά», δήλωσε από την άλλη οικογενειακή φίλη του δράστη.

Ωστόσο ο Σαΐποφ μετακόμιζε συχνά. Πέρασε από το Σινσινάτι, το Κλίβελαντ, την Τάμπα και πήρε άδεια οδήγησης στην Φλόριντα. Τη σύζυγό του την παντρεύτηκε το 2013 όταν εκείνη ήταν 19 ετών.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο Σαΐποφ έγινε πιο συντηρητικός μετά την άφιξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γείτονές του αναφέρουν μάλιστα για τους γονείς του 29χρονου που επισκέφθηκαν τον γιο τους όταν γεννήθηκε το τρίτο παιδί, ότι δεν φαινόταν και τόσο θρησκευόμενοι και ότι η μητέρα του δεν φορούσε νικάμπ.

Οι γείτονές του λένε ότι οι γονείς του, οι οποίοι ήρθαν να επισκεφθούν το Ουζμπεκιστάν νωρίτερα αυτό το έτος όταν γεννήθηκε το μωρό, δεν φαίνεται να είναι τόσο αφοσιωμένοι στο γιο τους κι ότι η μητέρα του δεν φορούσε νικάμπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Μανχάταν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πανικός σε εμπορικό κέντρο του Παρισιού – Βρέθηκαν ύποπτα σακίδια!

ΑΚΟΜΑ: Σφίγγει ο κλοιός για Πουτζδεμόν: Η εισαγγελία ζητά να εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης