Στο πλευρό των ΗΠΑ το Ουζμπεκιστάν για το μακελειό στο Μανχάταν: «Θα προσφέρουμε κάθε βοήθεια»

Ουζμπεκιστάν

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ από το Ουζμπεκιστάν έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού με τους οκτώ νεκρούς στο Μανχάταν.

Το Ουζμπεκιστάν δεσμεύθηκε να συνεργαστεί «με όλα τα μέσα» που διαθέτει στην έρευνα για την επίθεση στο Μανχάταν. Ήταν η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ νοίκιασε, από το Νιου Τζέρσεϊ όπου έμενε το τελευταίο διάστημα, ένα φορτηγάκι. Με αυτό, μπήκε σε λωρίδα για ποδηλάτες στο νότιο Μανχάταν και παρέσυρε ποδηλάτες και πεζούς. Οκτώ νεκροί και περισσότεροι από 11 τραυματίες ο απολογισμός.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν άργησαν να βρουν την ταυτότητα του δράστη. Ο 29χρονος Σαΐποφ είχε φτάσει από το Ουζμπεκιστάν στις ΗΠΑ το 2010. Αρχικά έμεινε στο Οχάιο, τελευταία στο Νιου Τζέρσεϊ.

Θα βοηθήσουμε
«Το Ουζμπεκιστάν είναι έτοιμο να παράσχει όλες του τις δυνάμεις και όλα τα μέσα για να συνδράμει την έρευνα για αυτή την τρομοκρατική ενέργεια». Αυτό δήλωσε ο Ουζμπέκος πρόεδρος Τσαβκάτ Μιρτζιόγεφ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η τραγωδία η οποία συνέβη επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη να ενωθούν οι προσπάθειες όλης της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο εναντίον αυτής της πρόκλησης της εποχής μας», πρόσθεσε ο Μιρτζιόγεφ, υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στις οικογένειες των θυμάτων.

Εκατοντάδες πολίτες του Ουζμπεκιστάν, μιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι, πολεμούν στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Ιράκ και στη Συρία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των Ελλήνων ομογενών για την τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δείτε το γράφημα της διαδρομής και βίντεο του μακελάρη της Νέας Υόρκης

ΑΚΟΜΑ: Ποιος είναι ο μακελάρης του Μανχάταν -Τι λένε γείτονες για τον Ουζμπέκο που ζούσε 7 χρόνια στις ΗΠΑ (pics)