Στο χείλος της χρεοκοπίας η Βενεζουέλα – Ζητά αναδιάρθρωση χρέους

Τα σχέδιά της για την αναδιάρθρωση του αυξανόμενου εξωτερικού της χρέους – μιας κίνησης που όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας – ανακοίνωσε την Πέμπτη η Βενεζουέλα, η καταρρέουσα οικονομία της οποίας έχει οδηγήσει σε ελλείψεις στα βασικά τρόφιμα και τα φάρμακα, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει 1,1 δισ. δολάρια για την αποπληρωμή ομολόγου της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA που έληγε την Πέμπτη, προαναγγέλλλοντας παράλληλα την δημιουργία μιας επιτροπής για την μελέτη “αναδιάρθρωσης όλων των μελλοντικών πληρωμών” προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών.

Όπως σημειώνουν ξένα μέσα, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η Βενεζουέλα θα μπορούσε να αναδιαρθώσει το χρέος της, καθώς οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέπουν σε αμερικανικές τράπεζες και εταιρείες να συμμετέχουν ή ακόμη και να διαπραγματεύονται τέτοιου είδους συμφωνιών.

Ως εκ τούτου, η πιο άμεσα διαθέσιμη λύση για τον Μαδούρο είναι η μονομερής αθέτηση πληρωμών, σημειώνει χαρακτηριστικά το CNBC.

“Ορίζω ειδική προεδρική επιτροπή υπό την ηγεσία του αντιπροέδρου Tareck El Aissami για να αρχίσει την αναχρηματοδότηση και την αναδιάρθρωση όλου του εξωτερικού χρέους της Βενεζουέλας και να ξεκινήσει τον αγώνα ενάντια στην οικονομική δίωξη της χώρας μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαδούρο σε τηλεοπτική του ομιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Μαδούρο κάλεσε σε διαπραγματεύσεις τους κατόχους κρατικών ομολόγων

Μέσα σε ένα χρόνο ο Μαδούρο έβαλε λουκέτο σε 49 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Μήνυμα Λεντέσμα σε ΣΥΡΙΖΑ: «Σταματήσετε να στηρίζετε την τυραννία του Μαδούρο»