Τεράστιος εξωπλανήτης στο κέντρο του Γαλαξία προβληματίζει τους αστρονόμους

Έναν τεράστιο πλανήτη, που μπορεί και να μην είναι στην πραγματικότητα πλανήτης, ανακάλυψαν ερευνητές του Οργανισμού Αστρονομίας και Διαστήματος της Ν. Κορέας.

Ο νέος πλανήτης με την ονομασία OGLE-2016-BLG-1190Lb εκτιμάται ότι είναι περισσότερο από 13 φορές μεγαλύτερος από τον πιο μεγάλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος τον Δία. Οι αστρονόμοι του Οργανισμού Διαστήματος της Νοτίου Κορέας ανέλυσαν δεδομένα που είχαν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και τα αποτελέσματα της έρευνας τους τα δημοσίευσαν στο arXiv.org, σύμφωνα με το phys.org.

Ο πλανήτης, βρίσκεται 22.000 έτη φωτός μακριά από την Γη κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας εκεί όπου βρίσκονται τα περισσότερα άστρα, χωρίς όμως να έχουν παρατηρηθεί πλανήτες. Αυτό όπως και επίσης η τεράστια μάζα του, κάνουν τους αστρονόμους να θεωρούν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας καφέ νάνος αστέρας. Οι καφέ νάνοι είναι αρκετά μεγάλοι που μπορούν να παράξουν θερμότητα, αλλά όχι τόσο μεγάλοι ώστε να «πυροδοτήσουν» αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης στο εσωτερικό τους, ώστε να μετατρέπουν το υδρογόνο σε ήλιο.

Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2016 σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment), ένα πολωνικό αστρονομικό πρόγραμμα, του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για «δέκατο» πλανήτη στο ηλιακό σύστημα

10 νέους πλανήτες βρήκε η NASA που μπορεί να διαθέτουν ζωή (Βίντεο)

Την καλύτερη εικόνα ενός αστρικού υπεργίγαντα κατέγραψαν οι αστρονόμοι (Εικόνες και βίντεο)

Κοσμικό αίνιγμα: Ένα άστρο που δεν λέει να πεθάνει (Βίντεο)