Το σχέδιο του Πουτζδεμόντ να διεθνοποιήσει την υπόθεση της Καταλονίας

Σε απώτερο σκοπό να διεθνοποιήσει το θέμα της Καταλονίας και να μην οδηγηθεί στη φυλακή, αποδίδουν την κίνηση του Κάρλες Πουτζδεμόντ  να διαφύγει στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ε.Ε.

Ο πρώην Καταλανός πρόεδρος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο, ενώ σε μία κίνηση καλής θελήσεως δείχνει να αποδέχεται τη δημοκρατική πρόκληση εκλογών και ανακαλεί τη διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ που δεν έχει καμία διάθεση να έρθει σε ρήξη με τη Μαδρίτη. Διαμήνυσε ότι ο Πουτζδεμόντ αντιμετωπίζεται όπως κάθε Ευρωπαίος πολίτης.

«Και για ποιο λόγο έφυγε από την Ισπανία;» αναρωτιούνται σύμμαχοί και πολιτικοί αντίπαλοι. Στο σημείο αυτό, ο πρώην Καταλανός ηγέτης μπερδεύει τα πράγματα.

Δεν επιθυμεί άσυλο, αλλά μιλώντας μπροστά σε πλήθος κόσμου, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «θα επιστρέψει αμέσως στην πατρίδα του εάν υπάρξει κάποια εγγύηση για δίκαιη δικαστική διαδικασία». Μέχρι τότε;

Η ισπανική γενική εισαγγελία πάντως κινείται με γοργούς ρυθμούς.  Η δικαστική διαδικασία σε βάρος του Πουτζδεμόντ με την κατηγορία της «εξέγερσης», θα ολοκληρωθεί και τότε μπορεί να επισύρει ακόμα και ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Το ισπανικό δικαστήριο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του Πουτζδεμόντ και άλλων 13 αυτονομιστών πολιτικών για εξέγερση, στάση και κακοδιαχείριση δημόσιων πόρων.

Σε αυτές τις κατηγορίες, ο Πουτζδεμόντ αναμένεται να βάλει στο παιχνίδι και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί την Πέμπτη να καταθέσει στο Ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας θεωρείται φυγάς και μπορεί να συλληφθεί ακόμα και στο Βέλγιο.

Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε τον Πουτζδεμόντ στις βέλγικες φυλακές και η Ισπανία θα έπρεπε να καταθέσει αίτημα έκδοσης βάσει του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Εφόσον πείσει ότι η δίωξή του είναι πολιτική μπορεί να αποφύγει την έκδοση, ακόμα και χωρίς άσυλο. Με τον τρόπο αυτό διεθνοποιεί το ζήτημα και αναγκάζει την ευρωπαϊκή κυβέρνηση του Βελγίου να εμπλακεί στο ασαφές αυτό σκηνικό.

Διαβάστε επίσης: Δείτε το γράφημα της διαδρομής και βίντεο του μακελάρη της Νέας Υόρκης