“Ψαλίδι” στα πρόστιμα της εφορίας – Όλες οι αλλαγές!

Φόροι

Στο “κούρεμα” φορολογικών προστίμων και προσαυξήσεων προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Έθνος, έχουν ήδη συντάξει τις σχετικές διατάξεις. Αυτές θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή ανακουφίζοντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Στους οποίους επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα και προσαυξήσεις από την εφορία. Πρόκειταιγια ποσά που από τους περισσότερους δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να πληρωθούν.

Βασικός στόχος των αλλαγών είναι να συξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τα πρόστιμα. Τα οποία σήμερα έχουν εισπραξιμότητα κάτω από το 10%.

Παράλληλα η φορολογική διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν με τις αλλαγές στην εφαρμογή νομολογίας που παρήχθη από αποφάσεις των δικαστηρίων και ειδικά του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτές είναι οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τα… χρωστούμενα πρόστιμα στην εφορία
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος, θα επέλθουν οι παρακάτω αλλαγές στα φορολοικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις:

– Για τις υποθέσεις που έχει ολοκληρωθεί φορολογικός έλεγχος και αφορούν μέχρι και τη χρήση 2013, το πρόστιμο μειώνεται από 120% του κύριου φόρου σε 10% έως 50% ανάλογα με το αντικείμενο της φορολογίας. Επιβάλλεται προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
– Από τον φορολογικό έλεγχο σε χρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και την έκδοση πράξης βεβαίωσης θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο επί του κύριου φόρου ύψους 8,65% ετησίως.
– Δίνεται πλέον η δυνατότητα στους φορολογούμενους που βρίσκονται υπό έλεγχο να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών φορολογικών δηλώσεων και για το χρονικό διάστημα από την έκδοση του σημειώματος αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου μέχρι και την κοινοποίησή του στον φορολογούμενο. Μέχρι σήμερα επιτρέπεται η υποβολή δηλώσεων μέχρι και την έκδοση έως την κοινοποίηση.
– Τα παραπάνω θα ισχύσουν αναδρομικά ακόμη και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ή στα διοικητικά δικαστήρια.
– Για την υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσεων έως και τη χρήση 2013 δεν θα επιβάλλεται ο πρόσθετος φόρος 60% του κύριου φόρου. Αλλά μόνο η προσαύξηση που θα υπολογίζεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.
– Στην υποβολή εκπρόθεσμων χρεωστικών φορολογικών δηλώσων για τις χρήσεις από την 1-1-2014 και μετά θα επιβάλλεται μόνο το ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα αποσυμφορήσουν τα διοικητικά δικαστήριο και τη Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ . Κι αυτό διότι τα πρόστιμα θα καταστούν πιο «βατά». Έτσι θα μπορούν να πληρωθούν από τους φορολογούμενους που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Παράδειγμα… ανακούφισης – Τι χρωστούσε στην εφορία, τι χρωστά πλέον
Το παρακάτω παράδειγμα αναδεικνύει το μέγεθος της ανακούφισης των φορολογουμένων:

Φορολογούμενος ελέγχθηκε το 2015 για τη χρήση 2012. Διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ύψους 100.000 ευρώ.

Για το ποσό αυτό του έχει επιβληθεί κύριος φόρος 40.000 ευρώ καθώς και πρόσθετος φόρος 120% του κύριου φόρου. Δηλαδή άλλα 48.000 ευρώ.

Με τις αλλαγές ο πρόσθετος φόρος περιορίζεται στα 20.000 ευρώ και επιβάλλεται προσαύξηση ύψους 14.016 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει συνολικά το ποσό των 13.984 ευρώ.

Πηγή: Το Έθνος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρόμος για χιλιάδες οφειλέτες – Πρεμιέρα κάνουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί την Τετάρτη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποδείξεις & ονόματα – Στη δημοσιότητα λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου δισεκατομμυρίων ευρώ

ΑΚΟΜΑ: Πως θα κάνουν οι δικαιούχοι αιτήσεις στο Τaxisnet για το κοινωνικό μέρισμα