Paradise Papers: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ οι εμπλεκόμενοι Έλληνες – Σε ποιες περιοχές μένουν

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για όσους εμπλέκονται στην υπόθεση των Paradise Papers και τη φοροδιαφυγή μέσω off shore εταιριών που εδρεύουν στους φορολογικούς παραδείσους, καθώς εμφανίζονται να εμπλέκονται πρόσωπα, εταιρίες και τράπεζες ελληνικού ενδιαφέροντος!

Ήδη, εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία.

Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Κατά συνέπεια, όπως στις υπόλοιπες μεγάλες λίστες, έτσι και στα Paradise Papers θα δοθεί προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με στόχο την αποκάλυψη εισοδημάτων που αποκρύπτονται από την εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το «Εθνος», περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με εταιρείες offshore και εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby.

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore. Ακόμα, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες και βρίσκονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά.

Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία που έχουν διαρρεύσει από την Appleby είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Οι νέες αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση έρχονται στο φως από το Έθνος. Η μια από τις νέες περιπτώσεις αφορά στην Proton Bank και στοιχεία που έψαχναν αλλά δεν έβρισκαν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας το 2011. Τότε ήλεγχαν τα δάνεια που παρείχε η τράπεζα και εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρία funds στα νησιά Κέιμαν πήραν δάνεια από την Proton Bank ύψους 81 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια φέρεται να δόθηκαν για να συμμετάσχουν τα funds στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς εκείνη την εποχή. Όταν τα στοιχεία των μετόχων των funds ζητήθηκαν από την ΤτΕ, δεν δόθηκαν, σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών.

Επίσης βρέθηκε ότι ένα ποσό ύψους σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα δάνεια των 81,4 εκατομμυρίων πληρώθηκε στην Boukoleon Holdings, μια άλλη off shore με έδρα τα Κέιμαν.

Οι ελεγκτές δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποια ήταν η σχέση της Boukoleon με τα funds που έλαβαν τα δάνεια. Η εταιρεία που διαχειριζόταν τις επενδύσεις των funds, ήταν ένα άλλο fund με έδρα τα Κέιμαν, το Hellenic Alternative Management, του οποίου τη διαχείριση είχε η Sciens Capital Management Holdings Ltd.

Η τελευταία ήταν η πρώην Πειραιώς Real Estate, που μετονομάστηκε σε Solvency και στη συνέχεια μετονομάστηκε Sciens Διεθνής Συμμετοχών και την περίοδο των ελέγχων της ΤτΕ στην Proton συμμετείχε σε εταιρεία που εκμεταλλεύεται καζίνο, σε εταιρεία αεροσκαφών και σε εταιρεία ακίνητης περιουσίας.

Διαβάστε επίσης: Δήλωση-καρφί Ντάισελμπλουμ: «Η Αθήνα δεσμεύτηκε για τους πλειστηριασμούς»