SOS! Κίνδυνος καταστροφικών πλημμυρών και στην Κεντρική Μακεδονία – Τι λέει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Κεντρική Μακεδονία

Την πεποίθηση ότι το πλημμυρικό πρόβλημα στην Ελλάδα θα παραμένει έντονο και θα εμφανίζεται συχνότερα στο μέλλον αν δεν γίνει σχεδιασμός και ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων, διατυπώνει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).

Υπογραμμίζει, δε, σε ανακοίνωσή του, ότι η απομάκρυνση των φερτών υλικών από τις πλημμυρισμένες περιοχές και η αποζημίωση των πληγέντων είναι μέτρα που ανακουφίζουν μεν τους πλημμυροπαθείς, αλλά «δεν λύνουν το πρόβλημα».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου, θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Επίσης, ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής διευθέτησης των χειμάρρων θα είναι αποτελεσματικός, όταν προβλέπονται έργα για τον συνολικό χώρο δράσης του χειμάρρου, ξεκινώντας τα σχετικά project στην ορεινή λεκάνη απορροής, που αποτελεί τον χώρο συγκέντρωσης των απορροών νερού και φερτών υλικών και στη συνέχεια στις πεδινές κοίτες, μέχρι την έξοδο του χειμάρρου στη θάλασσα.

Για τον χώρο της κεντρικής Μακεδονίας, το αρμόδιο τμήμα του ΓΕΩΤΕΕ, τονίζει, ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες πλημμυρογένεσης και πρόκλησης σοβαρών καταστροφών σε αρκετές περιοχές. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η λεκάνη απορροής του Δενδροπόταμου Θεσσαλονίκης, με τα έργα επικάλυψης κατά τμήματα της κοίτης του, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σημαντική πλημμύρα, στο δυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζοντας ότι αρκετές περιοχές στην κεντρική Μακεδονία απειλούνται από πλημμύρες, ο φορέας υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών του υδατικού διαμερίσματος, που βρίσκεται σε διαβούλευση, είναι ευκαιρία να επισημανθούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμύρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Κεχαγιόγλου για τη 19χρονη: «Δεν πήγε από μόνη της στο Χονγκ Κονγκ» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θα μας τρελάνει ο καιρός – Τι προβλέπουν τα μερομήνια για Δεκέμβριο/Χριστούγεννα

ΑΚΟΜΑ: Η τελευταία selfie της 19χρονης με τα ναρκωτικά στην Κίνα και η όλο νόημα ανάρτηση (pic)