Έγινε η αρχή για το Brexit – Έκτακτη συνάντηση Μέι-Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Brexit

Λευκός καπνός για το Brexit μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και εμποδίων. Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση “έκλεισαν” τον πρώτο δύσκολο γύρο και πλέον οι συζητήσεις μπαίνουν σε νέα φάση. Το ανακοίνωσαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Τερέζα Μέι, σήμερα νωρίς το πρωί.

Και ενώ όλοι πίστευαν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν βαλτώσει, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ταξίδεψε στις Βρυξέλλες. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής μαζί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» για την οριστική έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχαν προηγηθεί δύσκολες, ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε στη συνάντηση Μέι-Γιούνκερ που έγινε… αξημέρωτα! Ξεκίνησε περίπου στις 08:00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) κι αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι τις 06:30 δεν είχε καν… επιβεβαιωθεί, μπορεί να καταλάβει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν!

Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν τόσο με την Τερέζα Μέι όσο και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ. Άλλωστε, το θέμα των συνόρων ήταν ένα από τα «καυτά» ζητήματα του Brexit.

Μετά τη συνάντηση και την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Brexit02

Κατ’ αρχήν συμφωνία για το Brexit
Επί της ουσίας, Τερέζα Μέι και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν την κατ’ αρχήν συμφωνία για το οριστικό Brexit. Για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, οι συζητήσεις μπορούν να περάσουν στη δεύτερη φάση. Αυτή που θα αφορά στη διμερή σχέση, το εμπόριο και την ασφάλεια.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στο Λονδίνο για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας. Ήθελαν να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΠΑ: Ζήτημα αρχής η υποστήριξη της κυριαρχίας Ελλάδας-Τουρκίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είναι επίσημο: Δείτε την στιγμή που ο Πούτιν ανακοινώνει την υποψηφιότητα του για τις προεδρικές εκλογές (Βίντεο)

ΑΚΟΜΑ: Αργεντινή: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος της πρώην προέδρου Κ. Κίρσνερ