Γιώργος Σταθάκης: “Προστατευμένο το 70% των α’ κατοικιών”

Σταθάκης

«Αφού έχει χάσει όλες τις μάχες που έδινε για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση θεωρεί πως τώρα θα τεθεί θέμα σταθερότητας της κυβέρνησης», δήλωσε στο “Καλημέρα Ελλάδα” του Γιώργου Παπαδάκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο Γιώργος Σταθάκης κάλεσε την Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, να πάρουν θέση για το ζήτημα. «Η ΝΔ να μας ξεκαθαρίσει αν είναι με τη θέση Μητσοτάκη ή Σαμαρά», είπε σχετικά και παραδέχθηκε ότι το θέμα με τη διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου είναι ανοιχτό, λέγοντας πως «θα το συζητήσουμε».

Αναφορικά με τα νέα κριτήρια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, σημείωσε ότι σήμερα εκδίδεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που χωρίζει τους δικαιούχους σε δύο κατηγορίες:

Α. Σε αυτούς που καλύπτουν τα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος, οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα φτάνει στο 35%.

Β. Σε εκείνους που καλύπτουν τα κριτήρια του ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), οι οποίοι θα απολαμβάνουν έκπτωση της τάξης του 70%.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύεται σήμερα θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους δηλαδή που είναι ήδη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα κατατίθενται στην πλατφόρμα του Κοινωνικού Μερίσματος.

Αλλάζει, επίσης με την ΚΥΑ το πλαφόν των 1500KW, που πηγαίνει στις 1650 KW, δηλαδή θα υπάρχει απόκλιση του 10% ετησίως, για την υπέρβαση στην κατανάλωση.

«Από 0-1600KW η τιμή θα είναι στάνταρ για όλες τις κατηγορίες», σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης σχετικά.

Αναφορικά με τη νυχτερινή χρέωση στο ρεύμα, είπε πως θα έχει «μία ενιαία τιμή» και αναφέροντας ότι εξομοιώνεται με την ημερήσια, υπογράμμισε ότι «μέχρι τις 1600KW κατανάλωσης νυχτερινού, θα δει μείωση στο λογαριασμό του».

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρθηκε, επίσης και στο ζήτημα του Ταμείου που ιδρύθηκε για την κάλυψη των εξόδων επανασύνδεσης του ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά.

Προστατευμένο το 70% των Α’ κατοικιών
«Πάνω από το 70% των πρώτων κατοικιών είναι προστατευμένο από τους πλειστηριασμούς», τόνισε ο Γιώργος Σταθάκης και ανέφερε σε βασικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μία είναι η προστασία της Α’ κατοικίας από τις τράπεζες. «Α’ κατοικία έως 200.000 αξία και εισόδημα έως 40.000 ευρώ είναι προστατευμένοι», είπε αναφερόμενος στις κατοικίες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και προστατεύονται μέχρι και τις 31 – 12- 2018.

Αναφορικά με τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο Κατσέλη, είπε για την υπαγωγή των «ελεύθερων επαγγελματιών στο νόμο», την προσθήκη κριτηρίων και την αποπληρωμή των δόσεων των τριών πρώτων ετών από το κράτος.

Υπογράμμισε ότι, «υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μη βγει πρώτη κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ» και απαντώντας στους συμβολαιογράφους που λένε πως δεν υπάρχει νόμος προστασίας της Α’ Κατοικίας, είπε πως υπάρχουν «τρεις νόμοι προστασίας των Α’ Κατοικιών» και ανέφερε τον νόμο προστασίας «Α’ κατοικίας, με εξαίρεση τους εμπόρους, το νόμο που αναγκάζει τις τράπεζες να τηρούν όλα τα διαδικαστικά και τον Κώδικα Δεοντολογίας τους», καθώς και στα Γραφεία Ενημέρωσης δανειοληπτών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυλωνίτου: Οι Έλληνες βομβαρδίζονται από μαύρη προπαγάνδα και καταστροφή

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανακοίνωση από το Ποτάμι: «Αναμένουμε την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για την ονομασία της ΠΓΔΜ»

ΑΚΟΜΑ: Δημήτρης Καμμένος για Σκόπια: «Δεν μπορείς να κάνεις κωλοτούμπα στα εθνικά»