Δημοσκόπηση-έκπληξη στα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματος

Σκόπια

Παρότι Χριστούγεννα ιδιαίτερη κινητικότητα και συζητήσεις επικρατούν στα Σκόπια για το θέμα της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συνέδριο του εθνικιστικού σκοπιανού VMRO με την αλλαγή ηγεσίας και τη θέση του «σκληρού» Νικόλα Γκρούεφσκι αναλαμβάνει ο Κριστιάν Μίτσκοσκι, ο οποίος παρότι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στον Γκρούεφσκι και πολιτικοί αναλυτές τον θεωρούν πολιτικά πιο… ευέλικτο. Μάλιστα, έχει πάρει θέση υπέρ της εισόδου της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε και φαίνεται-τουλάχιστον αυτή την στιγμή-να μην επιμένει στην σκληρή γραμμή του προκατόχου του για δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας.

Ταυτόχρονα κυκλοφορούν φήμες για… ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στην Θεσσαλονίκη τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς για ανεπίσημη και… ιδιωτική επίσκεψη κάτι που με τις παρούσες πολιτικές συνθήκες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κότσκο Αγκούσεφ μιλώντας σε σκοπιανό τηλεοπτικό δίκτυο, πέταξε τις πρώτες προτάσεις για το όνομα βολιδοσκοπώντας τις πρώτες αντιδράσεις και προτείνοντας «κόκκινες» και …μη «κόκκινες» γραμμές.

Ουσιαστικά πρότεινε σαν αποδεκτές συμβιβαστικές λύσεις για διεθνή ονομασία για κάθε χρήση τους όρους NEA «Μακεδονία», ΒΟΡΕΙΑ «Μακεδονία» και ΑΝΩ «Μακεδονία» ενώ σαν «κόκκινη» γραμμή την προστασία της «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικής» γλώσσας.

Τέλος σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρώην ΥΠΕΞ των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι, ανήρτησε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε στα Σκόπια για το θέμα της αλλαγής του ονόματος, αλλά και την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ που δείχνουν εντυπωσιακές διαφορές μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε για την Brima Galup που λειτουργεί στα Σκόπια, μόνο το 15,6% όσων δηλώνουν εθνικά «Μακεδόνες» συμφωνούν με την αλλαγή του ονόματος της χώρας του, ενώ το 81,4% όσων δηλώνουν εθνικά Αλβανοί συμφωνούν.

Αντιστοίχως διαφωνούν το 67,1% των εθνικά «Μακεδόνων» και το 7,2% των εθνικά Αλβανών.

Τέλος μόνο το 10,3% όλων των σκοπιανών διαφωνεί με την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τριγμοί επικρατούν τις τελευταίες ώρες στον κυβερνητικό σχηματισμό με τα αλβανικά κόμματα της συμμαχίας να προειδοποιούν με αποχώρηση μόλις ψηφισθούν οι αλλαγές στη σχεδόν καθολική χρήση της αλβανικής γλώσσας.

Αφορμή ότι δεν ερωτήθηκαν για την αλλαγή του υπουργού Υγείας, αλλά κι ότι κατηγορούν τον Ζάεφ ότι κυβερνά χωρίς να τους ρωτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστουγεννιάτικο δράμα – Τρεις νεκροί από χιονοστιβάδες στις ελβετικές Άλπεις

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Λεωφορείο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Μόσχα – 5 νεκροί και πολλοί τραυματίες (pics & videos)

ΑΚΟΜΑ: Σαρωτική η τροπική καταιγίδα Τερμπίν – Στους 240 οι νεκροί στις Φιλιππίνες