Εικόνες παρακμής και ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια

Έρμαια στην εγκληματική βία, στην αυθαιρεσία και στην παραβατικότητα είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως αναφέρει με εκτεταμένο ρεπορτάζ η “Καθημερινή της Κυριακής”.

Ενδεικτικά, κουκουλοφόροι με καταδρομικές επιθέσεις σπέρνουν τον πανικό, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Άτομα κάνουν χρήση ναρκωτικών μέρα μεσημέρι μπροστά στη Νομική Σχολή αλλά και σε γωνιές του ΑΠΘ. Εκτός από το παρεμπόριο που επεκτείνεται μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, η πρώην ΑΣΟΕΕ), νέα πληγή άνοιξαν στο Ίδρυμα οι ναρκομανείς, που το επισκέπτονται από το γειτονικό Πεδίον του Άρεως.

Το εμβληματικό Πολυτεχνείο έχει απολέσει το θεσμικό του εκτόπισμα στην πρωτεύουσα, καθώς τα ιστορικά του κτήρια στην οδό Πατησίων αποτελούν βραδινά ορμητήρια για επιθέσεις εξωπανεπιστημιακών κατά των ΜΑΤ. Όλα τα πανεπιστημιακά κτήρια συσπειρώνουν στοιχεία ανομίας, κάτι που θεωρείται αδιανόητο για ΑΕΙ ευνομούμενης χώρας. Ως πότε η κυβέρνηση θα κωφεύει στις εκκλήσεις πανεπιστημιακών, φοιτητών και κοινωνίας που ζητούν άμεσα λύσεις; Πλέον εξοργίζει η τακτική της ανέξοδης, λεκτικής καταδίκης των περιστατικών βίας και των όσων άλλων καταγράφονται πέριξ των ΑΕΙ.

Ενδεικτικά, η Σύνοδος Πρυτάνεων υπογράμμισε ότι “τέτοιου είδους γεγονότα δεν είναι σε θέση να τα διαχειριστούν τα πανεπιστήμια”. “Η βία δείχνει να κλιμακώνεται. Προέχει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτή η μορφή βίας συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Αυτό θεωρώ πως είναι το σημείο εκκίνησης ώστε να μπορέσουμε αν εξαλείψουμε το πρόβλημα. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε τη βία στα ΑΕΙ, δεν μας τιμά. Τα πανεπιστήμια είναι φορέας προόδου”, δήλωσε ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης.

“Η κυβέρνηση είναι αρμόδια να προστατεύσει τα πανεπιστήμια, τα οποία δεν έχουν το προσωπικό για κάτι τέτοιο. Όσο συνεχίζονται τα περιστατικά βίας χωρίς να λαμβάνονται μέτρα, τόσο μεγαλώνει η ευθύνη της κυβέρνησης. Τέτοια φαινόμενα είναι που καταλύουν το άσυλο στα ΑΕΙ”, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), Στάθης Ευσταθόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτούνται λύσεις που έχουν εφαρμοστεί στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως π.χ. κάποιου είδους πανεπιστημιακή υπηρεσία για την τήρηση του νόμου και ο έλεγχος με κάρτα των εισερχόμενων στα ΑΕΙ.

Οι Αρχές πάντως, δείχνουν να θέλουν τα ΑΕΙ έρμαια της παραβατικότητας, καθώς δεν παρεμβαίνουν ούτε σε ζητήματα όπως το παρεμπόριο έξω από το ΟΠΑ, το οποίο μάλιστα φαίνεται να επεκτείνεται. Την περίοδο των Χριστουγέννων το “φαινόμενο” θα ενταθεί γύρω από την πλατεία Ομονοίας, με δεδομένο ότι για 15 ημέρες κλείνει το ΟΠΑ και χάνεται το “ακαδημαϊκό” καταφύγιο. Η πρόσφατη απόπειρα που έκανε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) για την αντιμετώπιση του έμεινε στις καλές προθέσεις των αρμοδίων. “Ο πρύτανης του ΟΠΑ δήλωσε θετικός, αλλά σαφώς δεν είναι μόνο ζήτημα των πρυτανικών αρχών”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος ζήτησε και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. Έως τώρα, το αποτέλεσμα είναι μηδέν.

Το μείζον ζητούμενο βέβαια είναι η ριζική αντιμετώπιση του παρεμπορίου. “Ο μεγαλύτερος τζίρος γίνεται στα τσιγάρα, αλλά υπάρχουν και είδη ρουχισμού, τσάντες, ψευτοπράγματα”, παρατηρεί ο π πρύτανης του οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης. Τα ήδη παρεμπορίου φθάνουν με μικρά βαν, με αυτοκίνητα αλλά και με ταξί. “Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα γύρω από το παρεμπόριο”, αναφέρει ο κ. Καφούνης. Και τονίζει: “Το παρεμπόριο είναι παντού. Απλώς, το ΟΠΑ είναι ειδικός προορισμός γιατί προστατεύεται από το άσυλο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε πανεπιστήμιο υπόθαλψης της βίας έχει μετατραπεί η ΑΣΟΕΕ – Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού

Εισαγγελέας στην ΑΣΟΕΕ για τους ξυλοδαρμούς πολιτών

Νέες επιθέσεις σε κρεοπωλεία και pet shops από «αντισπισιστές»