Η Βουλγαρία αναλαμβάνει τη Δευτέρα την προεδρία της ΕΕ

Με κορυφαίο θέμα στην ατζέντα της την περαιτέρω ώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Βουλγαρία αναλαμβάνει από αύριο Δευτέρα, 1η Ιανουαρίου, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι η πρώτη χώρα της βαλκανικής, με εξαίρεση την Ελλάδα, που θα ασκήσει επί ένα εξάμηνο ευρωπαϊκή Προεδρία ενώ θα ακολουθήσουν η Αυστρία, η Ρουμανία και η Κροατία.

Η κυβέρνηση, η πολιτική ζωή γενικότερα κινούνται ήδη στον αστερισμό της προεδρίας, έχοντας ως σύνθημα ένα απόφθεγμα χαραγμένο ήδη στην πρόσοψη του Κοινοβουλίου στη Σόφια, το “η ισχύς εν τη ενώσει”, δια του οποίου η Βουλγαρία θέλει να υπογραμμίσει την βούληση της να εργαστεί για την ενίσχυση της ενότητα της ΕΕ.

Αναφερόμενη στην ατζέντα, η υπουργός αρμόδια για την Προεδρία της ΕΕ, Λιλιάνα Παβλόβα είπε στην εφημερίδα Τρουντ της Σόφιας επισημαίνει:

“Στους στόχους μας είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση, οι κοινωνική διάσταση της ΕΕ. Η βασική μας προτεραιότητα, όμως, είναι το ευρωπαϊκό μέλλον των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, η διασυνδεσιμότητά τους και η ασφάλειά τους. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε ευέλικτη ατζέντα, σε περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο”.

Ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια η βουλγάρικη Προεδρία προγραμματίζει σύγκληση συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τον Μάιο στη Σόφια.

Επ΄ αυτού, πάντως, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια θεαματική εξέλιξη, καθώς οι ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία- Ερζεγοβίνη) έχουν να διανύσουν πολύ δρόμο ακόμα για να περάσουν την πόρτα των Βρυξελλών, με το Μαυροβούνιο και την Σερβία να βρίσκονται πιο κοντά.

Διπλωματική πηγή που παρακολουθεί την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι με την ανάδειξη του θέματος από την βουλγαρική Προεδρία “αναθερμαίνεται το όραμα των πολιτών των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής για ένταξή τους στις ευρωπαϊκές δομές κάτι που είναι πολύ σημαντικό”.

Ενισχυτικά επ΄ αυτού εκτιμάται, και από άλλες διπλωματικές πηγές, ότι θα λειτουργήσουν οι δυο τετραμερείς, Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που -όπως ανακοίνωσαν στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξαντερ Βούτσιτς και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας- θα γίνουν τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι και τον Μάιο πριν την Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, στη Θεσσαλονίκη.

 Καθώς διαρκούσης της βουλγάρικης Προεδρίας αναμένονται εξελίξεις γύρω από την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν πρόκειται να υπάρξει εμπλοκή της Σόφιας ως προεδρεύουσας της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα που κινείται στο πλαίσιο της διαδικασίας του ΟΗΕ.

Και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει λάμψη στην Προεδρία, με πανηγυρικές εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις, και προβολή διεθνώς της εικόνας μιας σύγχρονης και ασφαλούς χώρας, που προσδοκά να ενταχθεί , άμεσα, στην συνθήκη Σένγκεν και την ευρωζώνη, στην ατμόσφαιρα πέφτει βαριά η σκιά των καταγγελιών περί διαφθοράς που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα και τον κρατικό μηχανισμό.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, έχει δηλώσει ότι στις αρχές του χρόνου, με την έναρξη δηλαδή της Προεδρίας, σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Μπορίσοφ, την οποία κατηγορεί για φαινόμενα διαφθοράς.

Στο ίδιο πνεύμα, η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Βουλγαρία αποτελεί την πιο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας στη Σόφια, Ογκνιάν Σεντόφ, εμφανίζεται να δηλώνει σχετικά ότι στη Βουλγαρία “κανείς δεν κυνηγά την πολιτική διαφθορά και έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο κρατικής διαφθοράς που ισοδυναμεί με αιχμαλωσία του κράτους”.

Για τις Βρυξέλλες, ωστόσο, προέχει να μην διαταραχθεί η ανάληψη της Προεδρίας και προς τον σκοπό αυτό παρέχει κάθε βοήθεια προς την Σόφια.

Εξάλλου στην ΕΕ δεν έχουν καταχωρημένη τη Βουλγαρία στη λίστα των “προβληματικών χωρών”, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μάλιστα, να εμφανίζεται ένθερμος υποστηρικτής της ένταξής της στην ζώνη Σενγκεν και στο ευρώ, ενώ εκτιμούν σοβαρά τους σταθερούς οικονομικούς δείκτες της χώρας αλλά και την προσήλωση του πρωθυπουργού Μπορίσοφ στα ευρωπαϊκή και εν γένει τα δυτικά ιδεώδη.

Τέλος μπορεί η προεδρεύουσα Βουλγαρία να θεωρείται η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, όμως οι άνθρωποι εμφανίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έγιναν μέσα στο Δεκέμβριο αισιόδοξοι ότι οι συνθήκες ζωής τους θα βελτιωθούν με τη νέα χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίντνερ: Oι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες πρέπει να απελαύνονται αν εγκληματούν

21χρονη Ρωσίδα ακτιβίστρια βρέθηκε ολόγυμνη μέσα σε δάσος στη Σιβηρία (Βίντεο)

Ουκρανία: Άνδρας με εκρηκτικά κρατά ομήρους σε ταχυδρομείο