Μεταναστευτικό: Το ένα τρίτο των Ελλήνων λέει «Ναι» στο κλείσιμο των συνόρων

Το 80% των ερωτηθέντων πολιτών σε 16 χώρες της Ευρώπης απάντησε ότι τον απασχολεί το θέμα της μετανάστευσης και των ανθρώπων που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Στην Ελλάδα το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τον απασχολεί το θέμα της μετανάστευσης.

Μόνο το 20% των ερωτηθέντων σε 16 χώρες της Ευρώπης θεωρεί το απόλυτο κλείσιμο των συνόρων ως λύση. Το 48% των Τσέχων θεωρεί το κλείσιμο των συνόρων ως την καλύτερη λύση. Στην Ελλάδα το 28,4% εκτιμά ότι είναι η καλύτερη λύση.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2017 από 17 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Αλβανία, Μάλτα, Βουλγαρία, Σερβία, Πορτογαλία, Γερμανία, Λετονία, Τσεχία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Βέλγιο, Κροατία και Ελλάδα) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “New forms of European citizenship in migration era – NECME” (νέες μορφές της ιδιότητας του ευρωπαίου πολίτη στην περίοδο της μετανάστευσης). Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται την ερχόμενη Τρίτη, σε ημερίδα που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η μη κερδοσκοπική οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, η οποία συμμετείχε στην έρευνα.

“Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν, μοιράστηκε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν πολίτες. Η έρευνα δεν έχει να κάνει με αριθμούς, δεν μετράει τον αριθμό των μεταναστών που κινήθηκαν προς τις χώρες αυτές τα τελευταία χρόνια. Διερευνά τις αντιλήψεις που έχουν οι κοινωνίες οι ίδιες για τους μετανάστες, στερεότυπα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί, και την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες γενικότερα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα τους” εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο FM 104,9” η Άννα Σωτηρούδη από την οργάνωση “ΑΝΤΙΓΟΝΗ”.

“Δεν ασχολείται τόσο πολύ αριθμητικά με το θέμα, αλλά με το τι πιστεύουν οι άνθρωποι που έχουν διαβάσει σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων, ή έχουν δει ρεπορτάζ, ή ζουν πλέον ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δηλαδή με την αντίληψη που διαμορφώνεται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες” υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες, για να τα σχολιάσουν και να καταλήξουν σε συμπεράσματα με τα ποσοστά που έχουν προκύψει από τα ερωτηματολόγια. Θα ακολουθήσει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για αυτό το θέμα.

“Έχουμε απευθυνθεί σε εκπροσώπους υπουργείων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εθελοντές, φοιτητές, αλλά καλούμε και οποιονδήποτε τον ενδιαφέρει η θεματολογία και θα ήθελε να ακούσει ή να εκφράσει τις θέσεις του” τόνισε η κ. Σωτηρούδη.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της έρευνας είναι η αντίληψη της σχέσης μεταξύ μετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος. Το 53% των ερωτηθέντων, συμφωνεί με την ιδέα ότι το φαινόμενο της μετανάστευσης αυξάνει την εγκληματικότητα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό θεωρεί τους μετανάστες θύματα της εγκληματικότητας.

Την έρευνα, η οποία καταγράφει την αντίληψη της ευρωπαϊκής κοινωνίας για τη μετανάστευση, αλλά και για τη σχέση μετανάστευσης και οργανωμένου εγκλήματος, συντόνισαν το ιταλικό Ίδρυμα “Giovanni e Francesca Falcone” και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της πόλης Βιντζέμε της Λετονίας.

Σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών μπορεί να εφαρμόσει δράσεις και δραστηριότητες για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ξενοφοβικών ή ρατσιστικών συμπεριφορών, και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ μη κυβερνητικών οργανώσεων, και ερευνητικών κέντρων.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου στο Οικόπολις, Πτολεμαίων 29Α (17.00-19.30).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σάλος στην Κω – 65χρονος κομμωτής ασελγούσε στις ανήλικες εγγονές του!

Σοκάρει το όργιο διαφθοράς στον ΟΣΕ – Το χιλιάδων ευρώ πάρε-δώσε των υπαλλήλων με συμμορία Ρομά

Εορταστικό ωράριο από σήμερα – Οι ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων