Ο “τρομακτικός” αστεροειδής νεκροκεφαλή… επιστρέφει (Εικόνες και βίντεο)

Ο περίφημος αστεροειδής που μοιάζει με κρανίο και είχε πλησιάσει την Γη τη νύχτα του Χάλοουιν το 2015 επιστρέφει και πάλι, αυτή τη φορά τον Νοέμβριο του 2018.

Πίσω στα μέσα του Οκτωβρίου του 2015, μια ομάδα αστρονόμων που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη ανακάλυψαν έναν περίεργο αστεροειδή που υπό τον σωστό φωτισμό έμοιαζε με… ανθρώπινο κρανίο.

Τα πράγματα έγιναν πιο περίεργα όταν λίγο αργότερα την νύχτα του Χάλοουιν, το “τρομακτικό” διαστημικό αντικείμενο, με μέγεθος περίπου από 650 με 700 μέτρα, έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του, περνώντας από τη Γη σε απόσταση περίπου 486.000 χλμ ή περίπου 1.3 φορές την απόσταση από τη Σελήνη.

Τώρα, ο ίδιος αστεροειδής, που ονομάστηκε και επίσημα TB145, πρόκειται να κάνει μια εντυπωσιακή επιστροφή. Ο αστεροειδής, σύμφωνα με το Phys.org, είναι επί του παρόντος 3.7 αστρονομικές μονάδες μακριά μας και θα πλησιάσει την Γη τον Νοέμβριο του 2018.

Αυτή τη φορά, όμως, θα κάνει μια πολύ πιο μακρινή προσέγγιση, που εκτιμάται ότι είναι 105 φορές η απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Κατά το πρώτο του πέρασμα, αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της NASΑ, προσπάθησαν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του. «Το σχήμα του είναι ελαφρώς ελλειψοειδές και ο άξονας περιστροφής του είναι κάθετος προς τη Γη τη στιγμή που βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση», έχει εξηγήσει ο Pablo Santos-Sanz από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας.

Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για νεκρό κομήτη καθώς δεν διαθέτει καθόλου οργανικές ουσίες, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις πολλές φορές που έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο. Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο πέρασμα του αστεροειδή, αντιμετωπίζοντάς το σαν μία ευκαιρία να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα.

«Παρότι η προσέγγισή του δεν ευνοεί, θα μπορέσουμε να συλλέξουμε νέα δεδομένα, κάτι που θα μας βοηθήσει να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από τη συγκεκριμένη μάζα, καθώς και άλλες παρόμοιες που πλησιάζουν κατά καιρούς τον πλανήτη μας», πρόσθεσε ο Santos – Sanz. Μετά από το πέρασμα αυτό, η επόμενη συνάντηση με τον αστεροειδή δεν αναμένεται πριν το μακρινό 2088.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη στιγμή: Για πρώτη φορά εντοπίστηκε αστεροειδής ή κομήτης από άλλο ηλιακό σύστημα

Ανακαλύφθηκε ζευγάρι αστεροειδών που συμπεριφέρεται σαν… κομήτης

Αστροβολίδα έκανε τη νύχτα μέρα στην Λαπωνία (Εντυπωσιακό βίντεο)

Μυστήριος αστεροειδής: Η NASA έδωσε εικόνες του πρώτου «εξωγήινου επισκέπτη» στην γειτονιά μας(Βίντεο)