Στο “φως” αποχαρακτηρισμένα βίντεο με πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από πάνω από 60 προσφάτως αποχαρακτηρισμένα βίντεο αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών.

Τα συνολικά 62 βίντεο, που δημοσιεύονται στο επίσημο κανάλι του LLNL στο YouTube, δείχνουν μια σειρά δοκιμών που διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 1945 και 1962, έτη κατά τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησαν και κορυφώθηκαν οι δοκιμές για όλο και πιο ισχυρά συστήματα πυρηνικών όπλων.

Η ομάδα με επικεφαλής τον φυσικό και ειδικό στα πυρηνικά όπλα Gregg Spriggs, προσπαθεί να συλλέξει, να ψηφιοποιήσει και να αναλύσει περίπου 10.000 ταινίες των 210 πυρηνικών δοκιμών που διενήργησαν οι ΗΠΑ μεταξύ 1945 και 1962.

“Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα βίντεο και το κοινό έχει δικαίωμα να τα δει”, δήλωσε ο Spriggs, σε ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του LLNL.

Τα νέα βίντεο περιλαμβάνουν υλικό από σειρές δοκιμών των ΗΠΑ στην έρημο της Νεβάδα και στις περιοχές του νησιού του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων Operation Dominic, Operation Hardtrack, Operation Redwing, Operation Upshot-Knothole-Ruth και Operation Teapot.

Επίσης περιλαμβάνουν και μερικές ασυνήθιστες πυρηνικές εκρήξεις, όπως αυτή που δείχνει μια να έχει το σχήμα μικροσκοπικού ήλιου.

Ηλίας Σιατούνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι του Πούτιν σε επίδειξη (video)

Αυτοί είναι οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με το μεγαλύτερο βεληνεκές (Βίντεο)

Αντίδραση Τραμπ στην πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας: «Αυτοί καταλαβαίνουν ένα πράγμα»