Χιλιάδες ευρώ η ζημιά από την επίθεση των αγνώστων στο ΠΑΜΑΚ

Τις ζημιές που προκάλεσε χθες ομάδα αγνώστων, η οποία εισέβαλε στα γραφεία της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), καταγράφουν οι τεχνικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, με τις πρώτες εκτιμήσεις να υπολογίζουν το κόστος αποκατάστασης του χώρου σε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

“Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το αν μπορεί ή όχι να αφαιρεθεί η μπογιά που ρίξανε σε πατώματα, τοίχους και έπιπλα. Αν δεν μπορεί να αφαιρεθεί και γίνει αποκατάσταση, τότε το κόστος εκτοξεύεται. Φυσικά υπάρχει ένα μεγάλο κόστος, που αφορά σε υπολογιστές, ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εκτυπωτές, τηλέφωνα που έχουν καταστραφεί, μία γυάλινη πόρτα, έναν υαλοπίνακα και διάφορα διακοσμητικά είδη αξίας που υπήρχαν και τα έχουν σπάσει” δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης.

Ο κ. Ζαπράνης σημείωσε πως ο ίδιος δέχεται σταθερά προσωπικές απειλές και -σημειώνοντας ότι κατά κανόνα φεύγει αργά από το γραφείο του- αναρωτήθηκε: “Αν αυτοί οι ροπαλοφόροι κουκουλοφόροι με συναντούσαν χθες στην Πρυτανεία θα μου κάνανε χειραψία και θα φεύγανε;”.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, με αφορμή την επίθεση, αποφασίστηκαν θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της ασφάλειας στα ελληνικά πανεπιστήμια. “Δεν μπορεί να αφήνεται αυτός ο χώρος να είναι έρμαιο στα χέρια των διάφορων κουκουλοφόρων, ροπαλοφόρων” τόνισε ο πρύτανης και διευκρίνισε: “Εφόσον στην Ελλάδα καθόμαστε και συζητούμε αν είναι αποδεκτή ή όχι αυτή η κατάσταση, η οποία έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και δεν μπορούμε να επιληφθούμε, θεωρήσαμε στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων για το τι ισχύει στην Ελλάδα. Το επόμενο βήμα είναι ότι μετά τις γιορτές θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ευρωβουλευτές, που προέρχονται από χώρες, όπου αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Είναι καλό, λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο να πάρει θέση. Υπάρχει και το τρίτο βήμα, εάν δεν φέρουν όλα αυτά αποτέλεσμα, ότι υπάρχει και το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διότι είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το να είσαι ασφαλής στη δουλειά σου, είτε είσαι φοιτητής, είτε είσαι εργαζόμενος, είτε καθηγητής στο πανεπιστήμιο”.

“Οι διαστάσεις που έλαβαν τα γεγονότα και οι κίνδυνοι που διαγράφονται καθιστούν επιβεβλημένο και υποχρεωτικό για τους αρμόδιους να ξεφύγουν από το πλαίσιο της φραστικής καταδίκης και να προχωρήσουν σε μέτρα αποκατάστασης του ασύλου των ιδεών και όχι των κουκουλοφόρων στα πανεπιστήμια. Επιβάλλουν, δε, στην Πρυτανεία και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να προχωρήσει σε διεθνοποίηση του ζητήματος, ενημερώνοντας σχετικώς την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων (European Universities Association-EUA) και ζητώντας τη συμπαράστασή της” αναφέρεται στο ψήφισμα της Συγκλήτου.

Σημειώνεται, δε, πως για τη χθεσινή επίθεση “τεκμήριο του σχεδιασμού της αποτελεί το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε από σημείο που μόνον εσωτερική πληροφόρηση μπορούσε να καθοδηγήσει τους επιδρομείς”, καθώς και ότι “οι περιστάσεις και η ένταση της επιδρομής οδηγούν στη διαπίστωση επικίνδυνης κλιμάκωσης της βίας στα ΑΕΙ”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΝΔ για ΠΑΜΑΚ: «Θεατής η κυβέρνηση στα περιστατικά βίας και ανομίας»

Σε πανεπιστήμιο υπόθαλψης της βίας έχει μετατραπεί η ΑΣΟΕΕ – Νέο περιστατικό ξυλοδαρμού

Εικόνες παρακμής και ανομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια