«Όχι Ναζί στην κυβέρνηση»: Κύμα διαδηλώσεων στην Αυστρία, ανησυχία στην Ευρώπη

Ναζί

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Heldenplatz της Βιένης κοντά στο παλαιό ανάκτορο των Αψβούργων και νυν προεδρικό μέγαρο και κατοικία του καγκελάριου για να διαδηλώσουν κατά της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Αυστρίας.

Την ώρα που ο ηλικίας 31 ετών Σεμπάστιαν Κουρτς ορκιζόταν νέος καγκελάριος της Αυστρίας απ’ έξω έπεφταν τομάτες και αυγά.

Στόχος των περίπου 6.000 διαδηλωτών ήταν το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας της Αυστρίας που μετέχει στον συνασπισμό με το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς, του νεότερου στην ιστορία αρχηγού κράτους ευρωπαϊκής χώρας.

Ναζί02

«Έξω οι Ναζί», «Δεν θέλουμε γουρούνια Ναζί», «Μην αφήσετε τους Ναζί να κυβερνήσουν», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους μέλη αντιφασιστικών, αριστερών, φοιτητικών και φεμινιστικών οργανώσεων.

Η αστυνομία είχε λάβει εγκαίρως τα μέτρα της παρατάσσοντας 1.500 αστυνομικούς και εκτοξευτήρες νερού. Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιά σε κάποιο σημείο της πλατείας και εκτόξευσαν κροτίδες.

Το ακροδεξιό FPO αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές με 26%, μόλις μία μονάδα πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Μετέχει στη νέα κυβέρνηση με έξι υπουργούς, ενώ ο πρόεδρος του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είναι ο νέος αντικαγκελάριος. Το κόμμα αποτελεί τμήμα της αυστριακής πολιτικής ζωής εδώ και δεκαετίες και κατέχει προνομιακή θέση ανάμεσα τις ακροδεξιές ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις.

Η επιστροφή του στην εξουσία μετά από 18 χρόνια δίνει ώθηση στις συμμάχους του ευρωπαϊκές εθνικιστικές δυνάμεις, έπειτα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τα ανεβασμένα εκλογικά σκορ της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Ο Στράχε και το κόμμα του βάζουν τη σφραγίδα τους στη νέα κυβέρνηση με την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, κυρίως μέσω της επιβολής περιορισμών στα κοινωνικά επιδόματα για τους αλλοδαπούς, που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση.

Κατά την ορκωμοσία ο πρόεδρος της χώρας, ο οικολόγος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν προειδοποίησε στην ομιλία του τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να ακολουθήσουν μια υπεύθυνη πολιτική απέναντι στις μειονότητες. «Την πραγματική μας αξία τη δείχνουμε με τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε στους ασθενέστερους», τόνισε.

Ναζί03

Ανησυχία στην Ευρώπη
Οι  πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία προκαλούν ανησυχίες στην Ευρώπη καθώς μετά από δύο μήνες συνομιλιών, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας (VP) και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, εκτιμά η ιστοσελίδα Politico.

«Έχουμε δύο κόμματα που σχηματίζουν εδώ ένα συνασπισμό που θέλουν να βοηθήσουν ενεργά στη διαμόρφωση της Ευρώπης», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος και μελλοντικός Καγκελάριος, παρουσιάζοντας τη νέα κυβέρνηση το Σάββατο.

Και αυτό ακριβώς, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι αυτό που ανησυχεί τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Δεν είναι ποτέ καλή είδηση, όταν η άκρα δεξιά συμμετέχει σε μία κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντρο Γκόζι, ιταλός υφυπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Στον ίδιο τόνο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί  έγραψε στο Twitter ότι «οι δημοκράτες που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι επιφυλακτικοί έναντι του συνασπισμού που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Αυστρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άλυτο μυστήριο το θρίλερ με το ζεύγος της Apotex – Στραγγαλισμός η αιτία θανάτου

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ορκίζονται σήμερα οι ακροδεξιοί στην Αυστρία – Τι αλλάζει στη χώρα

ΑΚΟΜΑ: Ένας Κροίσος στο τιμόνι της Χιλής – Ξανά Πρόεδρος ο Πινιέρα