21 χρόνια χωρίς τον Κάρλ Σάγκαν και ο Δ. Σιμόπουλος αποτίει φόρο τιμής

Ο Καρλ Έντουαρντ Σάγκαν (όπως ήταν το πλήρες όνομα του), ήταν από τους πιο διακεκριμένους αστρονόμους και αστροφυσικούς και πολύ αγαπητός σε όλο τον επιστημονικό χώρο. Ο Αμερικανός αστρονόμος γεννήθηκε την 9η Νοεμβρίου του 1934 και πέθανε σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου το 1996, σε ηλικία μόλις 62 ετών.

Υπήρξε συνιδρυτής της επιστήμης της αστροβιολογίας και συν-συγγραφέας του SETI: Intelligent life in the universe. Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως ο τηλεπαρουσιαστής και αφηγητής της περίφημης επιστημονικής σειράς 13 επεισοδίων Cosmos A Personal Voyage, η οποία απέσπασε το βραβείο Emmy και μεταδόθηκε για πρώτη φορά το 1980. Τη σειρά παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε πάνω από 60 χώρες, καθιστώντας τη την πιο διαδεδομένη στο είδος της, σύμφωνα με την βικιπαιδεία.

Τον μεγάλο αστρονόμο δεν ξέχασε και ο δικός μας επιφανής φυσικός, αστρονόμος και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος.

“Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια πέθανε ο Carl Sagan που για πολλούς από εμάς έγινε το πρότυπο του σωστού εκλαϊκευτή της επιστήμης” ανάφερε ο κ. Σιμόπουλος σε ανάρτηση του στο facebook και συνέχισε: “Γιατί πραγματικά πιστεύω ότι ο κάθε επιστήμονας έχει την υποχρέωση να παίξει έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην διάχυση των νέων γνώσεων αφού, έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα άτομα κάθε ηλικίας γοητεύονται από την φύση και θάθελαν πράγματι να την κατανοήσουν καλύτερα. Όπως, άλλωστε, έλεγε και ο Αριστοτέλης, οι άνθρωποι είμαστε από τη φύση μας περίεργα όντα. Είναι αυτό που μας ωθεί να θέτουμε τις ερωτήσεις, που μας κάνει κυνηγούς της γνώσης, πειραματιστές και εξερευνητές. Αυτό το συναίσθημα της περιέργειας και της τάσης για εξερεύνηση είναι στην πραγματικότητα και η βάση της επιστήμης. Γι’ αυτό θεωρώ ότι σ’ ένα μεγάλο ποσοστό η δουλειά των επιστημόνων θάπρεπε να περιλαμβάνει και την εξοικείωση του κοινού με την πραγματική φύση της επιστήμης και την συνειδητοποίηση ότι αυτά που κάνουν οι “επαγγελματίες” επιστήμονες δεν είναι παρά μια πιο σύνθετη πλευρά αυτού που κάθε άνθρωπος έχει την φυσική τάση να κάνει: να διερευνά, δηλαδή, το άγνωστο. Γιατί, όπως είχε πει κάποτε και ο Carl Sagan, “ο άνθρωπος είναι το μέσο για το Σύμπαν να γνωρίσει τον εαυτό του”, και ίσως αυτό να αποτελεί και τον καλύτερο προσδιορισμό μας γιατί είμαστε πράγματι παιδιά του Σύμπαντος. Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα”, κατέληξε ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Διονύσης Σιμόπουλος εξηγεί πότε και γιατί αλλάζει η ώρα

Ετοιμαστείτε για ένα «Ταξίδι στο Διάστημα» στο Ευγενίδειο Πλανητάριο

«Το Μέλλον στο Διάστημα» έρχεται στο νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο (vid)

Οκτώ Χριστουγεννιάτικες ψηφιακές παραστάσεις στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου