Η Αθήνα θα πάρει τα εύσημα, αλλά όχι τη δόση στο Eurogroup της Δευτέρας σύμφωνα με τους FT

Στην πρώτη συνεδρίαση του προέδρου του Eurogroup με την προεδρία του Πορτογάλου υπουργού Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι η Αθήνα έχει υιοθετήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 113 οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο αυτής της φάσης.

Οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν μέτρα που αφορούν από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας μέχρι την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν την επένδυση στο Ελληνικό, ύψους 7 δισ. ευρώ στην Αθήνα.

Προκειμένου όμως η Ελλάδα να λάβει την επόμενη δόση, η οποία υπολογίζεται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου για να διασφαλιστεί ότι θα έχουν υλοποιηθεί και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας.

Ωστόσο, γράφουν οι Financial Times, τις επόμενες εβδομάδες, ο Σεντένο, το Εurogroup και οι Έλληνες εταίροι τους θα πρέπει να ασχοληθούν με το πιο θεμελιώδες ζήτημα της μετάβασης της Αθήνας στην καθημερινότητα μετά το μνημόνιο – ένα θέμα που οι διπλωμάτες της ΕΕ ισχυρίζονται ότι είναι στενά συνδεδεμένο με το θέμα για το αν θα γίνει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ προσθέτουν ότι αναμένουν να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους τον Μάρτιο. Με την υπόλοιπη ευρωζώνη να αντιτίθεται σθεναρά σε οριακές περικοπές σε ότι οφείλει η Αθήνα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε άλλα μέτρα, όπως η απονομή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και η αναδιάρθρωση των προηγούμενων δανείων διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο, η οδυνηρή λιτότητα θα συνεχιστεί

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από τις 11 Μαρτίου – Υποχρεωτικά POS σε άλλες 58 επαγγελματικές κατηγορίες (λίστα)

AKOMA: Πληρωμή με κάρτα μέσω Taxisnet από 15 Φεβρουαρίου για τους φορολογούμενους