Κίνδυνος επιδείνωσης της ξηρασίας στην Μεσόγειο η αύξηση της θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς

Η ξηρασία αυξάνεται συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεσόγειο και στη Νότιο Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, από τον ένα βαθμό περίπου που είναι σήμερα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αυτό προειδοποιεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία είναι ζωτικό η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα ως χώρα ταυτόχρονα της νοτίου Ευρώπης και της Μεσογείου, καθώς η αυξημένη ξηρασία, εκτός των άλλων συνεπειών, θα προκαλέσει και περισσότερες πυρκαγιές, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μανότζ Τζόσι της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», προβλέπουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου (έως το 30%) θα γνωρίσει σημαντικά περισσότερη ξηρασία, αν όχι ερημοποίηση, σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη των επιστημόνων -που έλαβε υπόψη της τις προβλέψεις από 27 διαφορετικά παγκόσμια κλιματικά μοντέλα- δείχνει ότι, αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί έως τον ενάμιση βαθμό, θα μειωθεί κατά πολύ η έκταση της Γης που θα υποστεί τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου, οι περιοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκράτηση της ξηρασίας, θα είναι η Νότιος Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότιος Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Νότιος Αυστραλία, όπου ζει πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη μελέτη, με επικεφαλής τον Μπράιαν Μπέκατζ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι άνθρωποι μπορεί να είναι η βασική αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί για την αντιμετώπισή της.

Η γκάμα των επιθυμητών συμπεριφορών είναι μεγάλη: από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη μεγαλύτερη έμφαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς αντί για τα ιδιωτικά, έως τη στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη σωστή μόνωση των σπιτιών. Είναι θέμα τόσο συλλογικό όσο και ατομικό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ακαδημία Αθηνών: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα

Προειδοποίηση Μακρόν: «Χάνουμε τη μάχη» για την κλιματική αλλαγή

Η δέσμευση του άνθρακα καταπολεμά την κλιματική αλλαγή!