“Καθήλωσε” την υφήλιο η “ματωμένη” Σελήνη (Εικόνες και βίντεο)

Το εντυπωσιακό και μοναδικό φαινόμενο της Υπέρ – “Μπλε” – “Ματωμένης” – Σελήνης εμφανίζεται απόψε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, καθώς είχε προηγηθεί αυτή της Πρωτοχρονιάς.

Το μοναδικό αυτό υπερθέαμα δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μικρότερη απόσταση από τη Γη. Σήμερα, μάλιστα, το φεγγάρι θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.

Επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Μάλιστα, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους, ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.

Σήμερα υπήρξε επίσης ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας τρία φαινόμενα σχεδόν συνέπεσαν: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Η έκλειψη διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες, ήταν ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της, δηλαδή η Σελήνη βρέθηκε στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανέτειλε λίγο πριν από τις 18:00. Αυτό είχε ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Η σημερινή πανσέληνος είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Καθηλωμένη η υφήλιος παρακολούθησε το ματωμένο φεγγάρι!

Το σπάνιο θέαμα ήταν ορατό από τη Βόρεια Αμερική, τη Ρωσία, την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής στερήθηκε αυτό το «σόου» αφού τη στιγμή της έκλειψης το φεγγάρι δεν είχε ανατείλει ακόμη σε αυτές τις περιοχές: ήταν ακόμη μέρα.

Στη Βόρεια Αμερική, την Αλάσκα και τη Χαβάη κάτοικοι και επισκέπτες είδαν την έκλειψη λίγες ώρες πριν ξημερώσει. Στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την ανατολική Ρωσία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το φεγγάρι είχε μόλις ανατείλει.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ζωντανά, ενώ τα κοινωνικά μέσα πήραν… φωτιά!

Δείτε μερικές εικόνες και βίντεο από όλο τον κόσμο:


Από το Πεκίνο και την Κίνα

Από το Μπανγκόκ και την Ταϊλάνδη

Από την Καλιφόρνια

Από το Μουμπάϊ της Ινδίας

Από το Σαν Φρανσίσκο

Και μια εκπληκτική, έτσι όπως φαίνεται πίσω το Ναό του Ποσειδώνος στο Σούνιο

Super blue blood moon 🌕 31.01.2018 🌌🔮☄ Photo @forbes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη A L E (@evamariaalexandra) στις

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το newsit.gr και το newsweek.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντυπωσιακό: Σπάνια ουράνια φαινόμενα σήμερα 31 Ιανουαρίου

Περίεργα ραδιοσήματα κατέγραψε το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων

Νέα ισχυρά σήματα από το διάστημα εντόπισαν οι επιστήμονες