Ξεκινούν και πάλι οι ανασκαφές στην Έφεσο από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο

Βήματα προς την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας και Αυστρίας αποφασίστηκε να γίνει στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την νέα Αυστριακή ομόλογό του Κάριν Κνάισλ.

Ανακοίνωσαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου την επανάληψη των ανασκαφών του αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην αρχαία Έφεσο.

Οι εργασίες είχαν διακοπεί στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016, λόγω των σχέσεων των δυο χωρών που βρίσκονταν σε κρίση, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει τη διακοπή των ανασκαφών, καθώς η Αυστρία υποστήριζε τότε και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Εξαιτίας των γεγονότων και των μέτρων στην Αυστρία είχαμε διακόψει τις αρχαιολογικές δραστηριότητες στην Έφεσο και επιθυμούμε να τις επαναλάβουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παρατηρώντας ότι «οι ανασκαφές έχουν σίγουρα μία συμβολική δύναμη για την Αυστρία».

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη χαρά της για την απόφαση της τουρκικής πλευράς, τονίζοντας πως αυτό ξεπερνά τις προσδοκίες από την σημερινή επίσκεψη της στην Τουρκία, και πως η Έφεσος έχει συμβολικό χαρακτήρα συνιστώντας ένα επιστημονικό έργο με μία οικονομική και τουριστική διάσταση που ενώνει τις δύο χώρες ήδη από το 1895.

Τον ενθουσιασμό και την μεγάλη ανακούφισή της από τη σημερινή εξέλιξη εξέφρασε από το Άμπου Ντάμπι όπου βρίσκεται αυτή την περίοδο, η επικεφαλής των ανασκαφών, η διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Σαμπίνε Λαντστέτερ.

Η εντολή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου 2016 για άμεσο σταμάτημα των ανασκαφών του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Έφεσο, είχε αποτελέσει νέα κλιμάκωση της έντασης που επικρατούσε επί εβδομάδες στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις.

Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 120 χρόνια, από το 1895, στις ανασκαφές στην Έφεσο, που σήμερα υπάγεται στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και η οποία υπήρξε στην αρχαιότητα μία από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες ελληνικές πόλεις στην Μικρά Ασία, όπου βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, το Αρτεμίσιο, ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος.

Πηγή: PontosNews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απίστευτη τουρκική πρόκληση: Παρουσιάζουν ελληνικές περιοχές ως τουρκικά θέρετρα! (pics)

Η σαρκοφάγος του Ηρακλή επέστρεψε στην… Τουρκία!

Τούρκος αγρότης βρήκε αγαλματίδιο του θεού Ερμή