Παυλόπουλος σε Σκόπια: “Αλλάξτε το Σύνταγμα – Εξαλείψτε τον αλυτρωτισμό” – Όσα είπαν με τον Ρίβλιν (pics)

Παυλόπουλος

Νέο μήνυμα στην ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του Ρούβεν Ρίβλιν.

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατία ζήτησε την στήριξη του κράτους του Ισραήλ σε εθνικά θέματα της Ελλάδας, που ωστόσο αφορούν άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παυλόπουλος02

«Η επίσκεψή σας συμπίπτει με την επέτειο του ολοκαυτώματος. Είμαι πολύ χαρούμενος επειδή πριν από λίγες μέρες υπέγραψα το διάταγμα για τη δημιουργία μουσείου ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξηγώντας ότι το μουσείο αυτό αποτελεί «ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μας που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, ένα λίκνο διδαγμάτων ώστε να μην ξεχνάμε ποτέ, δεδομένου ότι στην Ευρώπη υπάρχουν υπολείμματα φασιστικών ιδεολογιών που συνιστούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα».

Όπως υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, Ελλάδα και Ισραήλ προσεγγίζουν μαζί τα ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή τους. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, την καταπολέμηση του ISIS και τη λύση του Παλαιστινιακού, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η ευημερία και των δύο λαών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρόεδρος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα θεωρεί τη σχέση ΕΕ-Ισραηλ στρατηγικής σημασίας, γι’ αυτο και επιθυμεί το συντομότερο δυνατό να συνέλθει η επιτροπή σύνδεσης του Ισραήλ με την Ένωση. Κοινός παρανομαστής στη σχέση μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, συμπλήρωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας στη συνέχεια έκκληση προς το Ισραήλ να στηρίξει τη θέση της Ελλάδας σε σημαντικά ζητήματα

– Πρώτον στο Κυπριακό που δεν είναι μόνο πρόβλημα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά διεθνές. «Η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί λύση που θα άφηνε να υπάρχουν στο μαρτυρικό νησί τουρκικά στρατεύματα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα επιδιώκει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της, με την προϋπόθεση του σεβασμού του ναυτικού δικαίου και της συνθήκης της Λωζάνης, που καθορίζει επακριβώς τα συνορα την κυριαρχία της Ελλάδας και επομένως της ΕΕ. «Αυτά τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά από την Τουρκία».

– Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

– Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε ότι η Ελλάδα ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε για μια ακόμη φορά τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Αθήνα και τον ευχαρίστησε εκ νέου για την φιλοξενία που του παρείχε στο Ισραήλ.

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ έχουν σφυρηλατηθεί εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν κατά το πρώτο του τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Όλος ο κόσμος έχει μάθει για την Ελληνική φιλοσοφία», όπως είπε, «πολλοί βουλευτές στο Ισραήλ χρησιμοποιούν φράσεις του Θουκυδίδη, χωρίς να γνωρίζουν».

«Αυτή η συνεργασία έχει πάρα πολλές προοπτικές που δεν γνωρίζουν σύνορα», τόνισε  και συνέχισε λέγοντας «σήμερα η συνεργασίας μας με τα κοιτάσματα γίνεται ακόμα πιο στενή και περιλαμβάνει την Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, αναφερόμενος σε προκλήσεις από γειτονικές χώρες τόνισε: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν κόκκινες γραμμές που δεν θα αφήσουμε κανέναν να περάσουν. Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι αρκετά με τους πολέμους».

Παυλόπουλος03 Παυλόπουλος04

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοιξε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας – Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν

ΑΚΟΜΑ: Κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα λόγω της επίσκεψης του ισραηλινού Προέδρου