Πώς γίνεσαι άθελά σου κατάσκοπος κάνοντας απλώς τρέξιμο

Οι συσκευές παρακολούθησης της φυσικής κατάστασης (fitness trackers), που φοριούνται συνήθως ως περικάρπιο ή βρίσκονται ως εφαρμογή στο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο και επιτρέπουν σε κάποιον να καταγράφει τις κινήσεις του σώματός του ενώ ασκείται, εκ πρώτης όψεως κάνουν αυτό για το οποίο έχουν δημιουργηθεί. Αλλά τελικά μπορούν να μετατρέψουν το απλό τρέξιμο ενός στρατιώτη σε κατασκοπευτική δραστηριότητα σε βάρος της ίδιας της χώρας του, καθώς -όπως αποκαλύπτεται για πρώτη φορά- είναι δυνατό να «προδώσουν» την τοποθεσία και το περίγραμμα μιας στρατιωτικής βάσης ή κάποιας άλλης μυστικής κατασκοπευτικής τοποθεσίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το στρατιωτικό προσωπικό από όλο τον κόσμο -κυρίως Αμερικανοί που υπηρετούν σε διάσπαρτες βάσεις, ορισμένες από τις οποίες είναι μυστικές- «ανεβάζουν» αυτόματα στο διαδίκτυο τις διαδρομές που κάνουν, καθώς τρέχουν φορώντας τις συσκευές fitness tracking. Η εταιρεία Strava, η οποία μέσω ειδικής εφαρμογής συγκεντρώνει αυτά τα online δεδομένα, ώστε οι χρήστες να τα μοιράζονται μεταξύ τους, δημοσίευσε «θερμικούς χάρτες» που αποκαλύπτουν τα μονοπάτια των χρηστών-δρομέων.

Μια εικόνα που δείχνει τις δημοφιλέστερες διαδρομές για ποδήλατο και τρέξιμο στην Ουάσινγκτον, έτσι όπως έχει καταγραφεί από την Strava.

Και ξαφνικά, έγινε αντιληπτό ότι αυτό που φαίνεται αθώο, στην πραγματικότητα φέρνει στο φως τις αμερικανικές -και όχι μόνο- στρατιωτικές βάσεις σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και άλλες χώρες (γαλλικές στο Νίγηρα, βρετανικές στα Φόκλαντς κ.α.), καθώς οι ασκούμενοι στρατιώτες κινούνται μέσα και γύρω από τις βάσεις τους.

Ήδη ο στρατός των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», εξετάζει τους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, για να δει πόση ζημιά κάνουν, όσον αφορά την αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από περίπου ένα δισεκατομμύριο ανώνυμες ξεχωριστές καταγραφές από ανθρώπους που είχαν συνολικά διανύσει αποστάσεις 27 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων τρέχοντας, κάνοντας ποδήλατο ή κολυμπώντας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να μαθαίνει να διαβάζει το ανθρώπινο μυαλό

Στα «μαχαίρια» Μάσκ και Ζούκερμπεργκ για την τεχνητή νοημοσύνη

Μετά τις ψευδείς ειδήσεις έρχονται και τα ψευδή βίντεο