Τσίπρας: Να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό – Ζάεφ: Αλλάζουμε το όνομα στο αεροδρόμιο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση διάρκειας περίπου δυόμιση ωρών που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών είχε διάρκεια δύο ωρών. Στη συνέχεια μπήκαν και μετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Το τετ-α-τετ των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε περί τις 19:00, έπειτα από τρεις ώρες.

Αλ.Τσίπρας: Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια

“Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Νταβός με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

“Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια. Στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο, ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τον διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισε: “Για να προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων”.

Αλ. Τσίπρας: Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης

Αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιωνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε ότι τα Σκόπια θα αλλάξουν όνομα τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στους δρόμους της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Α. Τσίπρας: Παίρνουμε προοδευτικές και τολμηρές αποφάσεις, περιμένουμε το ίδιο από την Ευρώπη

Κοτζιάς για Σκοπιανό: «Να μας πουν τα κόμματα που κυβέρνησαν γιατί σήμερα αλλάζουν θέση»

«Το μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι υπάρχει μέλλον» (Βίντεο)