Φοβερή πρόκληση από τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: “Η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας!”

Μακεδονία

Για τις διαπραγματεύσεις της ονομασίας των Σκοπίων μίλησε σε συνέντευξή του στον σταθμό «TV21» ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Ο Σκοπιανός αξιωματούχους υποστήριξε πως δεν υπάρχει ακόμα πρόταση για το θέμα, αλλά φάνηκε να μην υπάρχει διάθεση από την ΠΓΔΜ να κάνει υποχωρήσεις στη διεκδίκηση του όρου «Μακεδονία».

Όπως είπε μιλώντας στον σταθμό TV21 «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάκριση της «Μακεδονίας» και της εδαφικής περιοχής Μακεδονία. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να μπει ένα τέλος σε κάθε αμφιβολία σχετικά με τα θέματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να γίνει αυτό κατανοητό».

Σύμφωνα με τον κ. Ντιμιτρόφ η Μακεδονία δεν μπορεί να ανήκει μόνο στην Ελλάδα ή την ΠΓΔΜ γιατί η γεωγραφική περιοχή είναι ευρύτερη.

«Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι η πραγματική απάντηση στα περί αλυτρωτισμού είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Λαβρόφ: Να μην υποχωρήσει η Ελλάδα
Πίσω από το Σκοπιανό η Ρωσία «βλέπει» την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν στο ΝΑΤΟ την ΠΓΔΜ. Η ενεργοποίηση της συζήτησης του ζητήματος που αφορά την επίσημη ονομασία των Σκοπίων σχετίζεται με την επιθυμία των ΗΠΑ να εντάξουν τη χώρα αυτή στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με θέμα τα αποτελέσματα που επέφερε η δράση της ρωσικής διπλωματίας το 2017.

«Για ένα μεγάλο διάστημα οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκονταν σε μια «ημιαδρανή κατάσταση» και «ενεργοποιήθηκαν μόνο τότε, όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν, ότι τα Σκόπια πρέπει να είναι στον ΝΑΤΟ» επεσήμανε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον η Ελλάδα είναι ήδη στο ΝΑΤΟ, δεν της προτείνεται να κάνει υποχωρήσεις, σε αντίθεση με τα Σκόπια «τα οποία πρέπει να τα εντάξουν στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Σε όποια ονομασία και αν καταλήξουν η Ελλάδα και τα Σκόπια για τη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εάν αυτή αποφασισθεί επίσημα και επικυρωθεί στο σύνταγμα των Σκοπίων, ασφαλώς και όλοι θα την αναγνωρίσουν. Όμως την ουσία των όσων συμβαίνουν, ελπίζω ότι όλοι την αντιλαμβάνονται και συνίσταται στο εξής: στην περίπτωση αυτή το θέμα δεν είναι να ληφθούν υπ’ όψιν κάποια γενικά και ιδιαίτερα γνωρίσματα των δύο γειτονικών λαών, αλλά το να κάνουν τη μια από τις χώρες αυτές οπωσδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεβέντης: Να παραιτηθεί ο Παυλόπουλος αν δοθεί το όνομα «Μακεδονία»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση Κωνσταντοπούλου στην κυβέρνηση για τα Σκόπια: «Θα παραχωρήσει ό,τι της ζητηθεί για να μείνει στην εξουσία» (video)

ΑΚΟΜΑ: Καμμένος για Μακεδονία: Να αποφασίσει ο ελληνικός λαός την εκχώρηση του ονόματος σε άλλον λαό