Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους

Ομοσπονδιακό

Εγκρίθηκε από τη Γερουσία των ΗΠΑ το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως το 2019, νωρίς σήμερα το πρωί. Ο φάκελος όμως δεν εστάλη εγκαίρως προς έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με αποτέλεσμα να ανασταλεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα η λειτουργία του κράτους.

Το νομοσχέδιο των 600 σελίδων προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές δυσκολεύθηκαν να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις που προέβαλε την τελευταία στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ που ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Τώρα το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από τους Δημοκρατικούς και είναι αβέβαιο αν θα εγκριθεί.

Επισήμως η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σταμάτησε στις 07:00 ώρα Ελλάδας. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που αναστέλλεται εν μέρει η λειτουργία υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η πρώτη παράλυση του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ είχε σημειωθεί την 20ή Ιανουαρίου και διήρκεσε τρεις ημέρες.

Αυτή τη φορά υπάρχουν ελπίδες να αρθεί το αδιέξοδο προτού ξεκινήσει η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σήμερα το πρωί τοπική ώρα, εφόσον η Βουλή των Αντιπροσώπων περάσει εγκαίρως το νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και στη συνέχεια αυτό υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Κογκρέσο, ούτε αν θα επηρεαστούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες σήμερα.

Η υπηρεσία διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) του Λευκού Οίκου επεσήμανε ότι η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα «διαφέρει ανά υπηρεσία» και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι «θα πρέπει να απευθυνθούν στην υπηρεσία τους για να λάβουν οδηγίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενοχλημένο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κουφοντίνα: «Καταδικάζουμε τη χορήγηση άδειας, δεν τη δικαιούνται καταδικασμένοι δολοφόνοι» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πεντάγωνο: Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί πόλεμο με τη Συρία αλλά έχει το δικαίωμα να αμύνεται

ΑΚΟΜΑ: Νέα γκάφα Τραμπ – Ευχήθηκε χρόνια πολλά στον… Ρόναλντ Ρίγκαν!