“Θεογέφυρο”: Κατέρρευσε μοναδικό δημιούργημα της φύσης στην Ήπειρο (Εικόνες)

Σοκαρισμένοι οι Ηπειρώτες. Το φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας, το Θεογέφυρο, κατέρρευσε ολοσχερώς την Πέμπτη, λόγω μάλλον των πολυήμερων βροχοπτώσεων.

Το μοναδικό δημιούργημα της φύσης και η ευρύτερη περιοχή είχαν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος, και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών καθημερινά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν την κατάρρευση στις μεγάλες ποσότητες ορμητικών υδάτων που δέχθηκε ο ποταμός.

Ο δήμος Ζίτσας είναι σε επικοινωνία με τις αρχές για να καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Από την Πολιτική Προστασία και το κλιμάκιο των μηχανικών που βρίσκεται επί τόπου εξετάζεται η άμεση λήψη μέτρων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος και για την γέφυρα τύπου μπέλει που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Θεογέφυρο.

“Οι Ηπειρώτες θρηνούν!”, γράφουν τα τοπικά μέσα. “Μετά τη Ζίτσα, κοντά στο χωριό Λίθινο, ο Καλαμάς είχε κάνει το θαύμα του. Σκάλισε με τα άγρια νερά του τον μεγάλο βράχο και παρουσίασε το παράξενο δημιούργημα «Το Θεογέφυρο» που επί αιώνες διευκόλυνε το πέρασμα του ποταμού,σήμερα κατέρρευσε!!!Το γεφύρι αυτό, υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη Χρυσάνθη Ζιτσαία που το 1956 έγραψε και δημοσίευσε «Το θρύλο του Θεογέφυρου»“.

Με πληροφορίες από Σκάϊ και epirusgate.blogspot.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στερέωσης και προστασίας στο Γεφύρι της Πλάκας

Ο πρώτος ψηφιακός άτλαντας αρχαίων κλιβάνων στην Ελλάδα

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν την αρχαιότερη καταγεγραμμένη ηλιακή έκλειψη