Με δύο Navtex απάντησε ο Ερντογάν στην Ε.Ε.: Προκαλεί από Κύπρο μέχρι Κρήτη

Με δύο νέες άκρως προκλητικές Navtex, απάντησε σήμερα στους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης της Κύπρου και της Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη, για ένα γερμανικό ερευνητικό πλοίο, που χρησιμοποίησε και παλαιότερα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», και μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, με δεύτερη Navtex δέσμευσε περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης. Πρόκειται για τις Navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο, με Navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ερευνητικό πλοίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Κύπρος καταγγέλλει στον ΟΗΕ τις τουρκικές παραβιάσεις

Βίτσας: «Η Τουρκία έχει απέναντί της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα»

Μετά τις «μαγκιές» των Τούρκων – Αποχωρεί από το οικόπεδο 3 το Saipem 12000