Μοσκοβισί στη Βουλή: “Θα υπάρξει επιτήρηση για την Ελλάδα, όχι 4ο Μνημόνιο”

Μοσκοβισί

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, έστειλε από το ελληνικό κοινοβούλιο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι δεν πρόκειται και δεν μπορεί να υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο, αλλά ότι είναι αναγκαία και η επιτήρηση μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα.

«Το όραμα  μου για το μέλλον της χώρας σας  είναι μια Ελλάδα που θα είναι κυρίαρχη και ευρωπαϊκή.
Η ευχή μου είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα. Τι σημαίνει κανονικότητα; Μια  κυρίαρχη χώρα όπως οι άλλες με όλα τα δικαιώματα που συνοδεύουν τις χώρες της Ευρωζώνης με όλα τα καθήκοντα.  Δεν  μπορεί να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα,  δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα και μετά το τέλος των μνημονίων τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με το παρελθόν.
Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος όπως τα άλλα,  μια ευημερούσα οικονομία που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις εργασίας για τον πληθυσμό,  πληθυσμό  που υπέφερε πολύ».

Ο κύριος Μοσκοβισί ανέφερε ότι το 90%  των μνημονιακών υποχρεώσεων έχει επιτευχθεί και ότι η χώρα βρίσκεται στην τελευταία στροφή του δρόμου προκειμένου να βγει από το μνημόνιο

«Θέλω πολύ η Ελλάδα να πετύχει ,να γυρίσει με επιτυχία την σελίδα των μνημονίων.
Μία προοπτική επιτυχίας είναι πολύ σημαντική ,σας δίνω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ελλάδας και στις ικανότητες της να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα και ελπίδα  για να γυρίσετε  οριστικά αυτή τη σελίδα.

Η Ελλάδα μεταρρυθμίστηκε, εκσυγχρονίστηκε,  με έναν απαράμιλλο ρυθμό.
Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι τιμωρία, είναι αναγκαίες όταν οι δομές δεν είναι στο επίπεδο της συμμετοχής στην ευρωζώνη.  Η  Ελλάδα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες που τις αισθάνθηκε πολύ σκληρά ο λαός αλλά φτάσαμε σχεδόν στο τέλος αυτού του δρόμου,  αυτή είναι η τελευταία ευθεία που διανύουμε.

Όταν έχει διανύσει κάνεις το 90%  του δρόμου πρέπει να κάνει και τα τελευταία μέτρα, να γίνουν και οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις και από την άλλη οι εταίροι της Ελλάδος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα.»

Αναφερόμενος την επόμενη μέρα μετά την έξοδο του προγράμματος ο κύριος Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία επιτήρηση στην λογική της Πορτογαλίας της Κύπρου και της Ιρλανδίας αλλά η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη

«Αυτό που επιθυμώ για το μέλλον είναι η σχέση Ελλάδος και των θεσμών να βασίζεται σε τρεις πυλώνες να δημιουργήσουμε μία επιτήρηση μετά το μνημόνιο,  μια συμφωνία με μία χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο όπως έγινε με την Πορτογαλία με την Κύπρο με την Ιρλανδία. Αλλα  τίποτα που να μοιάζει με ένα τέταρτο μνημόνιο,  η Ελλάδα θα είναι κυρίαρχη θα σέβεται τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά θα είναι κυρίαρχη.

Η επιτήρηση θα  αφορά δεσμεύσεις που εσείς θα αναλάβετε και θα τηρήσετε.

Αυτό πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες και όχι από τους Ευρωπαίους.

Οι Υπουργοί  οικονομικών και οι θεσμοί θα πρέπει να  είναι ικανοί να θεσπίσουν ένα πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους.

Εύχομαι η χώρα να γυρίσει αυτή τη σελίδα, να γυρίσουμε μαζί την σελίδα και αυτή η ιστορική στιγμή να σηματοδοτηθεί με επιτυχία.  Εύχομαι αυτή η Ελλάδα να είναι κυρίαρχη και να βρεί τη  θέση της στην νομισματική ένωση.  Η  ευρωζώνη είναι το κοινό μας σπίτι και όλοι   σας,  η κυβέρνηση σας  ο λαός. δεχθήκατε αυτές τις προσπάθειες γιατί γνωρίζετε ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.  Αυτό το κοινό σπίτι πρέπει να εδραιωθεί αυτό μας δίδαξε η κρίση και το ελληνικό μνημόνιο.

Ο κ.  Μοσκοβισί χαρακτήρισε αναγκαία αλλά και περίπλοκη την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του προγράμματος ωστόσο ανέφερε πως στο μέλλον η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα δικό της ευρωπαϊκό ταμείο.

«Πολλά διδάγματα υπάρχουν από αυτά τα δύσκολα τα μαύρα χρόνια για την ευρωζώνη.

Η ανάπτυξη υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
Η κρίση ανήκει στο παρελθόν.

Η παρουσία του ΔΝΤ υπήρξε για την Ελλάδα και χρήσιμη αλλά και περίπλοκη.  Το  ΔΝΤ πρέπει να είναι στην Ελλάδα παρόν μέχρι το τέλος του μνημονίου το χρειαζόμαστε.

Στο μέλλον η ευρωζώνη πρέπει να γίνει πιο αυτόνομη.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή απουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας αν υπάρχει κριση σε οποιαδήποτε χώρα.

Πρέπει να κάνουμε ένα ευρωπαϊκό ταμείο που  θα είναι θεσμός της ευρωπαΐκής ένωσης και θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο και τους πολίτες της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε μία ανάπτυξη θα είναι αποδεκτή από όλους τους πολίτες μια ευημερία  που θα περιορίσει τις ανισότητες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύη Καρακώστα για υπόθεση Novartis: «Αν είναι καθαροί δεν έχουν αν φοβηθούν τίποτα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκληρή επίθεση Γεωργιάδη στην κυβέρνηση: «Σκοπός της ζωής μου να πάνε αυτοί οι σκευωροί στην φυλακή»

ΑΚΟΜΑ: «Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα»