Νίμιτς: Η λύση να μην επηρεάσει την ταυτότητα των Σκοπιανών πολιτών

Λίγες ώρες μετά τις κρίσιμες συναντήσεις σε Αθήνα και Σκόπια, ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στο Euronews, τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για την επίλυση του ονοματολογικού που εκκρεμεί για περισσότερα από 25 χρόνια, επισημαίνοντας ωστόσο πως “ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας”.

Όπως εξήγησε, “οι καταστάσεις αλλάζουν, οι κυβερνήσεις αλλάζουν, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα σε δύο χρόνια. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν γνωρίζουμε την κατάσταση που θα επικρατεί στην περιοχή”.

Μετά την συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Ντιμιτρόφ, ο Μάθιου Νίμιτς ερωτηθείς για τα θέματα ταυτότητας και εθνικότητας, στα οποία ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε αδιάλλακτος, τόνισε ότι “όλα τα έθνη έχουν την δική τους αντίληψη για την ταυτότητα τους και το να διαταραχθεί αυτό είναι δύσκολο για κάποιον να το αποδεχθεί. Τα θέματα που είναι υπό διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με το όνομα της χώρας” ξεκαθάρισε ο κ. Νίμιτς τονίζοντας ότι “το όνομα, η λύση σε αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει την ταυτότητα των πολιτών”.

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, κάτι για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ έχει δεσμευτεί, ενώ ξεκαθάρισε πως η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα χώρα είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Παράλληλα, επεσήμανε πως το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό, διαψεύδοντας τις διαρροές ότι η Ελληνική κυβέρνηση προκρίνει τo Gorna Makedonija και η ΠΓΔΜ τo Nova Macedonija.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουμουτσάκος: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ για το Σκοπιανό»

Σαμαράς για συλλαλητήριο: «Την Κυριακή θα είναι μεγάλη μέρα για την Ελλάδα»

Τζιτζικώστας: «Μονόδρομος για την κυβέρνηση να ζητήσει την αντικατάσταση του Νίμιτς»