Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα “βλέπει” το γερμανικό Spiegel λόγω Novartis

Spiegel

Εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο Νοvartis στην Ελλάδα και τα πολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο Αλέξης Τσίπρας από την υπόθεση, κάνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Στο ρεπορτάζ του με τον τίτλο σε εισαγωγικά «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του κράτους», -όπως το χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση- επισημαίνει ότι η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη καθώς η ελβετική φαρμακοβιομηχανία φέρεται να έχει δωροδοκήσει κορυφαίους πολιτικούς -μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς- γιατρούς και υπαλλήλους.

Αναφέρει ότι η εισαγγελία διεξάγει εδώ και έναν χρόνο έρευνα με την υποστήριξη του FBI κατά της Novartis κι ότι ουδείς ήταν προετοιμασμένος στην Ελλάδα για το πόσο θα συγκλονίζονταν η ελληνική κοινωνία κι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας όταν έφθασαν οι φάκελοι στη Βουλή, που περιέχουν βαριές κατηγορίες για διαφθορά εις βάρος δέκα υψηλόβαθμων στελεχών της συντηρητικής παράταξης και των Σοσιαλδημοκρατών μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Το Spiegel αναφέρει ότι θα γίνει στη βουλή μυστική ψηφοφορία για την προανακριτική, παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε μηνύσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα, του εισαγγελέα διαφθοράς και του ανώνυμου μάρτυρα που τον εμπλέκει στην υπόθεση.

Γράφει ακόμη, επικαλούμενο τις δηλώσεις γιατρών και ειδικών, ότι οι παράνομες πρακτικές είναι εδώ και χρόνια ο κανόνας στη φαρμακοβιομηχανία κι ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα έφθασαν το 2010 το 2,1% του ΑΕΠ -ενώ αν είχε καταφέρει η χώρα μας να τις περιορίσει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο διάστημα 2010-2015, θα είχε εξοικονομήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις 19,7 δισ ευρώ.

Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι όλοι οι πολιτικοί που αναφέρονται ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διαψεύδουν τις εις βάρος τους κατηγορίες με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών» και να καταγγέλλει προσπάθεια δυσφήμισης των πολιτικών αντιπάλων του Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «θεωρίες συνωμοσίας» τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Και καταλήγει: «Ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν ότι η υπόθεση είναι σημαντική πολιτικά για τον Τσίπρα. Εξελέγη το 2015 ως υπέρμαχος της διαφάνειας, ως μεταρρυθμιστής του διεφθαρμένου συστήματος. Το αριστερό του κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σταθερά πίσω από τους συντηρητικούς στις δημοσκοπήσεις. Το σκάνδαλο Novartis θα μπορούσε να σηματοδοτήσει γι’ αυτόν την πολιτική αλλαγή, ιδίως αν ο πρωθυπουργός -όπως εικάζουν πολλοί παρατηρητές- οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς τέλος οι τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο – 42 την Καθαρά Δευτέρα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ για το σκοπιανό, την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ – Τι συζήτησαν

ΑΚΟΜΑ: Θάνου για Novartis: «Μη νόμιμο το αίτημα για σύγκλιση της ολομέλειας του Εφετείου»