Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη – Γιατί ψήνουμε

Τσικνοπέμπτη

Στην ερώτηση «ποια είναι η αγαπημένη σας γιορτή;», πολλοί είναι εκείνοι που θα απαντούσαν η Τσικνοπέμπτη. Η  μεγάλη κατανάλωση κρέατος, οι οικογενειακές συνάξεις και η μυρωδιά της τσίκνας είναι μερικοί από τους λόγους εκδήλωσης αγάπης σε αυτή τη μέρα. Τι γιορτάζουμε όμως σήμερα;

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδας των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα.

Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος, αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο κι έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.

Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Τα κρέατα συνδυάζονται -όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της- και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.

Στην Ελλάδα είναι πολλές και διαφορετικές οι παραδόσεις που έχουν αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή για τον εορτασμό της ημέρας. Χαρακτηριστικά, στην Ξάνθη πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως η «Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων», όπου οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης προσφέρουν εδέσματα, στην Κομοτηνή καψαλίζουν μια κότα που πρόκειται να φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Αποκριάς), ενώ στις αλάνες των Σερρών ανάβονται μεγάλες φωτιές, στις οποίες αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.