Bloomberg: “Όχι” στην εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ θα πει το Eurogroup

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο βασικά προαπαιτούμενα που συνδέονται με το πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με αναφορά που έχει στην διάθεση του του Bloomberg. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καθυστερήσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει επενδυτές και πιστωτές πως σύντομα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτείται μόνη της από τις αγορές χωρίς την βοήθεια των εταίρων της.

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ύψους 86 δις. ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα τον Φεβρουάριο, λιγότερο από έξι μήνες πριν τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Ενώ η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει δύο εκκρεμότητες – κλειδιά για να λάβει την επόμενη δόση, οι αξιωματούχοι ελπίζουν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πάρει τα χρήματα τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι συζητήσεις επικεντρώνονται τώρα στους όρους εξόδου της Ελλάδα από την οκταετή επιτήρηση.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά που αποκαλύπτει το Bloomberg, οι δύο εκκρεμότητες που μπλοκάρουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. προς την Ελλάδα αφορούν το Ελληνικό – όπου αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ – και τους πλειστηριασμούς.

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως τα ανοικτά μέτωπα θα έχουν κλείσει μέχρι την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου, σημειώνει το πρακτορείο.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η νέα δόση μπορεί να μην είναι διαθέσιμη μέχρι τα μέσα Μαρτίου, κυρίως λόγω των περιορισμών προγραμματισμού μιας γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει πράσινο φως στην εκταμίευση.

Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο που ανακύπτει είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν λήξει η διάσωση, ειδικά εάν αποδυναμωθεί η σημερινή παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Η παράταση στην τελευταία έκδοση ελληνικών ομολόγων λόγω του sell-off στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζει ακριβώς αυτή την “ευαισθησία” της χώρας σε εξωγενείς παράγοντες, σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγείροντας ερωτήματα για το πώς θα τα καταφέρει η Ελλάδα χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πρώτα προαπαιτούμενα, μετά η δόση

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκτός των 120 δόσεων μένουν οι 7 στους 10 μικρομεσαίους

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προληπτική πιστωτική γραμμή

«Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις αλλάζουν ριζικά το οικονομικό περιβάλλον»