Αυστραλία: Εντυπωσίασαν οι Εύζωνες στην παρέλαση της Μελβούρνης (Εικόνες και βίντεο)

Χιλιάδες ομογενείς όλων των ηλικιών τίμησαν τους ήρωες της εθνικής μας παλιγγενεσίας και θαύμασαν του Εύζωνες που είχαν έρθει από την Ελλάδα.

Εντυπωσίασαν οι Εύζωνες

Τα βλέμματα στην φετινή παρέλαση της Μελβούρνης κέρδισε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς από την Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη από την περασμένη Πέμπτη. Οι εύζωνες τέθηκαν επικεφαλής της παρέλασης και αφού παρήλασαν, φύλαξαν το μνημείο καθ’όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ήταν ένα σπάνιο θέαμα, αν σκεφτεί κανείς ότι άγημα της Προεδρικής Φρουράς έχει να επισκεφτεί τη Μελβούρνη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Το σύνολο τον θεατών έσπευσε να απαθανατίσει με την κάμερα του κινητού τους, την εντυπωσιακή παρουσία τους. Με τη λήξη της παρέλασης, οι Εύζωνες αποχώρησαν και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ομιλίες μπροστά από την αιώνια φλόγα.

Συγκίνησαν τα ελληνόπουλα

Όπως κάθε χρόνο, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες των ελληνικών σχολείων, στην πλειοψηφία τους παιδιά τρίτης γενιάς, ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και γέμισαν το κοινό με υπερηφάνεια. Μαζί με τον μαθητόκοσμο παρήλασαν δεκάδες δεκάδες ομογενειακοί σύλλογοι και αδελφότητες.

Μετά το πέρας της παρέλασης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Βοήθο Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ μπροστά από την αιώνια φλόγα. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ομιλίες από την Πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Αικατερίνη Ξαγοράρη, τον Αντιπτέραρχο Γρηγόριο Πρεζεράκο, τον Υπουργό Ιθαγένειας και θεμάτων Πολυπολιτισμού, Alan Tudge, ο οποίος εκπροσώπησε τον Ομοσπονδιακό Πρωθυπουργό, Malcolm Turnbull, τον Πολιτειακό Πρωθυπουργό, Daniel Andrews καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου, Αντώνη Τσουρδαλάκη.

Τα μηνύματα των επισήμων

Η Πρέσβης της Ελλάδα στην Αυστραλία, Αικατερίνη Ξαγοράρη τόσο στην ομιλία της, όσο και στο μικρόφωνο του Ελληνικού Προγράμματος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός της Βικτώριας, Daniel Andrews, εξήρε την προσφορά των Ελλήνων στην πολυπολιτισμική Αυστραλία, ενώ επανέλαβε ότι, όπως είχε πει και ο πρώην Πρωθυπουργός Gough Whitlam “η Μακεδονία είναι τόσο ελληνική όσο ο Παρθενώνας”.

Η ομογενής Πολιτειακή Υπουργός Νεολαίας, Οικογένειας και Πρώιμης Εκπαίδευσης, Τζένη Μικάκου, χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα ιερή, και είπε ότι χαίρεται να βλέπει νέους ομογενείς να συμμετέχουν στην παρέλαση και να τιμούν την ελληνική ιστορία.

Ο Αντιπτέραρχος Γρηγόριος Πρεζεράκος, επικεφαλής του αγήματος της ελληνικής προεδρικής φρουράς, είπε ότι οι επιτυχίες των ομογενών στους Αντίποδες αποδεικνύουν τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Στιβ Δημόπουλος, στο μήνυμα του είπε ότι «σήμερα είμαστε όλοι είμαστε Έλληνες».

Ο δήμαρχος του Kingston, ο ομογενής Στιβ Στάικος, είπε ότι συγκινείται ιδιαίτερα από την παρουσία των ομογενών και είπε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες στη Μελβούρνη πατώντας στην παράδοση και την ιστορία τους, μπορούν να χτίσουν ένα λαμπρό μέλλον στους Αντίποδες.

Ο ομογενής Βουλευτής για την έδρα του Bentley Νικ Στάικος, αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελλάδα μαζί με τον Πρωθυπουργό Daniel Andrews. Στάθηκε στην τότε υπόσχεση του πολιτειακού πρωθυπουργού να παραστεί άγημα Ευζώνων στους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου στη Μελβούρνη, υπόσχεση που πραγματοποιήθηκε.

Τέλος, η δήμαρχος του Whittlesea, Χρυσούλα Παυλίδη, υπογράμμισε τη σημασία της παρουσίας της νέας γενιάς στην παρέλαση.

Πηγή: sbs.com.au

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρίγη συγκίνησης από την παρέμβαση του Στρατηγού Ζιαζιά για την 25η Μαρτίου

Ναύαρχος Αποστολάκης: Γιατί οι Τούρκοι επιτελείς «τρέμουν» τον «Αρχηγό»

Συγκινητική η παρέλαση του μοναδικού μαθητή στους Αρκιούς (Βίντεο)