Αυτή τη στιγμή η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ στα Σκόπια

Ντιμιτρόφ

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Εκεί αναμένεται να δοθεί και το στίγμα της πορείας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Για την Αθήνα το βασικό αγκάθι είναι η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Παρότι φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση επί του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ζήτημα του Συντάγματος και της ταυτότητας.

Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα υπουργού, εκτός από τον ομόλογό του, περιλαμβάνει επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Εκεί θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Στη 13:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την ίδια στιγμή, αξίζει να επισημανθεί ότι έχει ενταθεί η κινητικότητα και στο διεθνές παρασκήνιο. ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοούν ότι έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο μηδέν. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πιέζει πλέον και την ΠΓΔΜ. Αυτό αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. «Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Πάνος Καμμένος για «ομήρους» στρατιωτικούς – Τι έγραψε στο twitter

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν για την Τουρκία – Υποσχέθηκε να… τραβήξει το αφτί του Ερντογάν ο Βλαντιμίρ

ΑΚΟΜΑ: Επίδειξη ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο: «Αστραπή», «Ορμή» και «Ηνίοχος»