Η Γαλλία αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της τζιχαντιστικής επίθεσης

A woman places flowers at the main gate of the Police headquarters in Carcassonne, France, Saturday, March 24, 2018, following an attack on a supermarket in Trebes in the south of the country on Friday. A French police officer who offered himself up to an Islamic extremist gunman in exchange for a hostage died of his injuries, raising the death toll in the attack to four, and the officer was honored Saturday as a national hero of "exceptional courage and selflessness." (AP Photo/Emilio Morenatti)

Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί σήμερα για τα θύματα των επιθέσεων ενός τζιχαντιστή στη νότιο Γαλλία, πριν η χώρα αποτίσει φόρο τιμής στον χωροφύλακα που σκοτώθηκε αφού παραδόθηκε στον δράστη για να σώσει μια όμηρο.

Αυτός ο εθνικός φόρος τιμής στον αξιωματικό της χωροφυλακής Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος “έπεσε ως ήρωας”, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, και του οποίου ο θάνατος έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στη Γαλλία, ανακοινώθηκε χθες μετά τη λήξη συνεδρίασης του συμβουλίου άμυνας σε περιορισμένη σύνθεση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν επίσης “ζήτησε από τους νομάρχες να συγκαλέσουν αυτή την εβδομάδα” τους αξιωματούχους των υπηρεσιών (πληροφοριών, αστυνομίας, χωροφυλακής, εισαγγελίας, σωφρονιστικών ιδρυμάτων) που εμπλέκονται στην παρακολούθηση των ριζοσπαστικοποιημένων προσώπων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, αυτού του τύπου οι συνεδριάσεις έχουν “στόχο να υπενθυμίσουν τις εντολές για επιφυλακή έπειτα από μια τέτοια ενέργεια”.

Στο μεταξύ, λειτουργία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:30 (τοπική ώρα, 11:30 ώρα Ελλάδας) στη μικρή πόλη Τρεμπ, κοντά στην Καρκασόν (νότια Γαλλία), όπου ο τζιχαντιστής πραγματοποίησε την Παρασκευή τη μία από τις επιθέσεις του σ’ ένα σούπερ-μάρκετ. Στη λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία του Αγίου Στεφάνου της Τρεμπ ως φόρος τιμής στους τέσσερις νεκρούς και τους τρεις τραυματίες της επίθεσης, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, θα χοροστατήσει ο επίσκοπος Καρακσόν και Ναρμπόν.

Ο Ραντουάν Λακντίμ, ένας 25χρονος Γάλλος μαροκινής καταγωγής, εμφανίσθηκε την Παρασκευή ως “ένας στρατιώτης” του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και είχε εντοπισθεί και παρακολουθηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών, “πιστεύαμε πως δεν υπήρχε ριζοσπαστικοποίηση”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Στην κατοικία του στην Καρκασόν, οι ερευνητές ανακάλυψαν “σημειώσεις με αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος” που έμοιαζαν με διαθήκη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές. Παράλληλα τέθηκαν υπό κράτηση δύο πρόσωπα: ένας νέος 17 χρόνων, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας φίλος του Ραντουνάν Κακντίμ, και η σύντροφός του.

Ο δράστης, ο οποίος ήταν οπλισμένος μ’ ένα πιστόλι, ένα κυνηγετικό μαχαίρι και τρεις αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, σύμφωνα με τη δικαστική αστυνομία, σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης αφού συνέλαβε ομήρους σε ένα σουπερ-μάρκετ της εταιρείας Super U στην Τρεμπ. Προηγουμένως είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο σκοτώνοντας τον επιβάτη και τραυματίζοντας σοβαρά τον οδηγό και είχε πρυοβολήσει αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίσθηκε.

Στη διάρκεια της ομηρίας, που είχε ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ένας αντισυνταγματάρχης της χωροφυλακής ηλικίας 44 ετών πρότεινε να πάρει τη θέση μιας γυναίκας που ο δράστης χρησιμοποιούσε σαν “ασπίδα”, σύμφωνα με πηγή στην υπόθεση. Ο δράστης τραυμάτισε σοβαρά τον αξιωματικό Ανρό Μπελτράμ πυροβολώντας τον και μαχαιρώνοντάς τον, σύμφωνα με πηγή στην έρευνα, με αποτέλεσμα να υποκύψει χθες Σάββατο στα τραύματά του.

Το μεγάλο τέμενος του Παρισιού, όπως και οι μουσουλμάνοι αντιπρόσωποι, χαιρέτισαν το “θάρρος” του. “Έφυγε ως ήρωας”, “ήξερε βεβαίως ότι δεν είχε ουσιαστικά καμιά ελπίδα” και “δεν δίστασε ούτε λεπτό”, υπογράμμισε ο αδελφός του, ο Σεντρίκ Μπελτράμ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL. Παντρεμένος με πολιτικό γάμο χωρίς παιδιά, ο Αρνό Μπελτράμ επρόκειτο να παντρευτεί φέτος και με θρησκευτικό γάμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αρνό Μπελτράμ: Ο ηρωικός αξιωματικός που θυσίασε τη ζωή του για να σώσει ανθρώπους που δε γνώριζε

Οργή από Μόσχα: Κανείς δεν μπορεί να μας θέτει τελεσίγραφα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Βρετανός αστυνομικός που ήρθε σε επαφή με τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο