Ισχυρό πλήγμα στην τουρκική οικονομία – Σε χαμηλά 28 ετών η τουρκική λίρα

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 4,4% το Μάρτιο, με τους traders να εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι για την υπερθέρμανση της οικονομίας.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών βρίσκεται σήμερα η λίρα Τουρκίας, καθώς έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα από το sell off στις διεθνείς αγορές.

Το τουρκικό νόμισμα βρέθηκε στο -2,3% έναντι του δολαρίου στα πρώτα 15λεπτά των ασιατικών συναλλαγών, φτάνοντας στις 4,0346 λίρες/δολάριο, επίπεδα που θεωρούνται τα χαμηλότερα των τελευταίων 28 ετών.

Ο Piotr Matys, αναλυτής της Rabobank, δήλωσε ότι η δραματική κίνηση αυτή «φέρεται ότι προκλήθηκε από τους Ιάπωνες επενδυτές με σημαντικές long θέσεις, οι οποίοι πανικοβλήθηκαν και λειτούργησαν για την έξοδο λόγω risk off».

Ο κ. Matys δήλωσε ότι οι ταραχές της λίρας κατά τη διάρκεια της νύχτας “ενδέχεται να υπονομεύσουν περαιτέρω το ήδη αδύναμο κλίμα της αγοράς”.

Ο Esther Reichelt της Commerzbank δήλωσε από τη μεριά του ότι “η μοίρα της λίρας καθορίζεται από το παγκόσμιο αίσθημα κινδύνου προς το παρόν”.

Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 4,4% το Μάρτιο, με τους traders να εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανήσυχοι για την υπερθέρμανση της οικονομίας – ο πληθωρισμός τρέχει με 12% – καθώς από μια διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών που το καθιστά ευάλωτο σε εξωτερικές κρίσεις.

Επίσης, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για ένα πιθανό «σπιράλ υποτίμησης», με μια αποδυναμωμένη συναλλαγματική ισοτιμία να υποδαυλίζει τον ταχύτερο πληθωρισμό.

Πηγή: bankingnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αχτσιόγλου: Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού (Βίντεο)

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε την εκταμίευση βοήθειας προς την Ελλάδα

Έρχονται πρόστιμα για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. – Τι αλλάζει στην ασφάλιση των νέων οχημάτων