Σε δίκη παραπέμπεται ο Σαρκοζί

Σαρκοζί

Σε δίκη παραπέμπεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί με την κατηγορία ότι καταχράστηκε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τις λεπτομέρειες ανάκρισης, που είχε στόχο να διερευνήσει παρατυπίες στην προεκλογική καμπάνια του το 2007.

Η υπόθεση προέκυψε όταν οι ανακριτές χρησιμοποίησαν υποκλοπές για να εξετάσουν ξεχωριστή υπόθεση που αφορούσε στη χρηματοδότηση της εκστρατείας του από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Έτσι συνειδητοποίησαν ότι ο Σαρκοζί ενημερωνόταν για την πορεία των ερευνών μέσω ενός δικτύου πληροφοριοδοτών. Εκτός από τον πρώην πρόεδρο παραπέμπονται σε δίκη και ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ, καθώς και ο πρώην δικαστής Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Την είδηση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Le Monde, σύμφωνα με την οποία εις βάρος και των τριών ασκήθηκε δίωξη για «ενεργητική δωροδοκία» και «αθέμιτη άσκηση επιρροής». Οι Ερζόγκ και Αζιμπέρ κατηγορούνται, επίσης, για «παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης να παραστεί σε δίκη. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μία εβδομάδα αφού γνωστοποιήθηκε στον Σαρκοζί ότι είναι ο βασικός ύποπτος στη διερεύνηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Νικολά Σαρκοζί ήταν πρόεδρος από το 2007 μέχρι το 2012, αλλά ηττήθηκε από τον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ όταν κατέβηκε δεύτερη φορά στις εκλογές. Εκτοτε αντιμετώπισε πολλές έρευνες για θέματα όπως η υποτιθέμενη διαφθορά, η απάτη, ότι ευνόησε ημετέρους, καθώς και για ανωμαλίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας.

Υποκλοπές
Οι δικηγόροι του Νικολά Σαρκοζί είχαν προηγουμένως αναφέρει ότι οι δικαστικοί που ερευνούσαν τη μυστική χρηματοδότηση από τον Μουαμάρ Καντάφι είχαν υπερβεί τις εξουσίες τους και είχαν ξεκινήσει μία «αποστολή ψαρέματος» παρακολουθώντας τις συνδιαλέξεις του από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Σύμφωνα με τις υποκλοπές, ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι συζήτησε το ενδεχόμενο προαγωγής ενός εισαγγελέα με αντάλλαγμα πληροφορίες σχετικά με μία έρευνα στις κατηγορίες ότι ο πρώην κομματικός ταμίας και άλλα στελέχη εκμεταλλεύθηκαν τις διανοητικές δυσχέρειες της πλουσιότερης γυναίκας της Γαλλίας, της Λιλιάν Μπετενκούρ, προκειμένου να συλλέξουν πολιτικές δωρεές.

Ο Νικολά Σαρκοζί, αξίζει να σημειωθεί, τέθηκε υπό κράτηση και ανακρίθηκε σχετικά με τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από το καθεστώς του αποβιώσαντος Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Οι Αρχές είχαν απαγορεύσει στον Σαρκοζί να ταξιδέψει στη Λιβύη, όπως εξάλλου να μεταβεί στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Νότια Αφρική. Ο Σαρκοζί δεν μπορεί να συναντηθεί με τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Μπερνάρ Σκαρσινί και τον επιχειρηματία Ζιάντ Τακιεντίν. Ο τελευταίος διαβεβαιώνει ότι στα τέλη του 2006 με αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Σαρκοζί (ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών) τρεις βαλίτσες που περιείχαν πολλά εκατομμύρια ευρώ και προέρχονταν από το καθεστώς Καντάφι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείχνει τα «δόντια» της η Μόσχα: Απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Ευρώπη “τρέμει” την λαθρομετανάστευση – Πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση για το μεταναστευτικό

ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο: Βάζει το χέρι του σε λιωμένο μέταλλο χωρίς να παθαίνει τίποτα! (Βίντεο)