Κατρούγκαλος για Καμμένο: “Την εξωτερική πολιτική την προσδιορίζει ο πρωθυπουργός και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών”

Κατρούγκαλος

Για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε για τον Ταγίπ Ερντογάν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος αλλά και για το τι θα γίνει με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε αρχικά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία στον ελληνικό λαό.

«Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι η Τουρκία κλιμακώνει την φραστική ένταση στο Αιγαίο. Πολλές φορές όχι μόνο την φραστική. Είχαμε και αύξηση των παραβιάσεων στον εναέριο χώρο. Είναι εύλογο να υπάρχει κλίμα ανησυχίας στον ελληνικό λαό. Πρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τέτοια αποτρεπτική δύναμη που καθιστά οποιονδήποτε πόλεμο στο Αιγαίο αδιανόητο για την Τουρκία γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να τον κερδίσει. Προφανώς πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση όταν έχουμε έναν τέτοιο γείτονα αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Για τις δηλώσεις Καμμένου είπε: «Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της τουρκικής πλευράς. Δεν θα πρέπει να απαλλάσουμε την τουρκική πλευρά από τις ευθύνες που έχει. Πράγματι υπάρχει μια διαφορά στα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί ο υπουργός Αμυνας. Η εξωτερική πολιτική προσδιορίζεται από τον πρωθυπουργό και εκφράζεται από τον υπουργό Εξωτερικών. Κάθε πολιτικός θα πρέπει ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Το ύφος προφανώς είναι κάτι που μας χαρακτηρίζει και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Ο καθένας μας έχει το προσωπικό του ύφος». Στο ερώτημα αν θα προτιμούσε να υπάρχει μια γραμμή και αυτή να εκφράζεται από το υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Μα μια γραμμή υπάρχει. Δεν υπάρχουν πολλές γραμμές. Μια πολιτική εφαρμόζεται. Πολλές φορές ο τρόπος υποστήριξής της στο εσωτερικό εμπλουτίζεται με διαφορετικό τρόπο».

Για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να εκδοθούν να παροδοθούν στην Τουρκία γιατί είμαστε κράτος δικαίου και υπάρχουν αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Παράλληλα με την έκδοση έχουν υποβάλλει και ένα αίτημα ασύλου. Εαν κάποιος έχει επιχειρήσει πραξικόπημα και αυτό θα το πει το ΣτΕ που θα το διερευνήσει. Μόνο τα δικαστήρια θα το πουν. Η προσωπική μου άποψη εφόσον εμπλέκονται στο πραξικόπημα ναι μεν δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία αλλά δεν δικαιούνται την ιδιότητα του πρόσφυγα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυλωνίτου: Η αντιπολίτευση αξιοποιεί κάθε βίαιο περιστατικό για πολιτικό όφελος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Για ανεπάρκεια κατηγορεί ο Α. Γεωργιάδης Καμμένο και Κοτζιά (Βίντεο)

ΑΚΟΜΑ: ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγεί σε ασφυξία την πραγματική οικονομία»