Κομισιόν κατά Ερντογάν για σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου

Λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις Βρυξελλών-Άγκυρας ρίχνει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία που δημοσιεύεται σήμερα. Σύμφωνα με τουρκικά και γερμανικά ΜΜΕ, η ευρωπαϊκή έκθεση επικρίνει για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση Ερντογάν για«σοβαρή οπισθοδρόμηση στο κράτος δικαίου». 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah», η Ευρωπαική Επιτροπή ασκεί έντονη κριτική στην Άγκυρα για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Την ίδια ώρα, όμως, επικροτεί την πορεία της τουρκικής οικονομίας αλλά και τη συνεργασία της με την Ε.Ε στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

«Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το γερμανικό δίκτυο «Tagesschau», επικαλούμενο έγκυρες πηγές που πρόσκεινται στην Κομισιόν.Επιπλέον,προσθέτει πως οι συνομιλίες των δύο πλευρών σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Άγκυρας στην ευρωπαική οικογένεια έχουν παγώσει.

Η ευρωπαική έκθεση έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη βουλγαρική πόλη Βάρνα.

Η Τουρκία δεν αναμένεται να λάβει το πράσινο φως για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά την ένταξή της στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας,όπως αναφέρουν η τουρκική εφημερίδα «Daily Sabah» και η γερμανική «Bild».

«Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει λάβει σοβαρά μέτρα αντιτρομοκρατίας στα σύνορά της ενώ η Ε.Ε εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Παρά την σκληρή κριτική, όπως γράφει η «Daily Sabah»,η Ε.Ε επαινεί την Τουρκία για τη φιλοξενία σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων από τις γειτονικές χώρες, οι περισσότεροι από τη Συρία.

Ένα άλλο σημείο που οι Βρυξέλλες βλέπουν με «καλό μάτι» την Τουρκία είναι οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν ότι η επικαιροποίηση της συμφωνίας αποτελεί αμοιβαίο όφελος για τις οικονομίες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ζητάει ο Μπαχτσελί: «Αδύνατο να περιμένουμε μέχρι τις 9 Νοεμβρίου του 2019»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρκικά ΜΜΕ – Η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα για τη σημαία στη βραχονησίδα και μετά την κατέβασε

ΑΚΟΜΑ: Απίστευτο! Αλεύρωσαν τον Έντι Ράμα στην αλβανική Βουλή (video)